Valeriu Gheorghiţă: Există risc de complicaţii cardiace pentru tinerii care se infectează cu Covid

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare avertizează că riscurile sunt mult mai mari în cazul în care tinerii nu se vaccinează anti-covid.
Filip Stan
12 aug. 2021, 21:38
Valeriu Gheorghiţă: Există risc de complicaţii cardiace pentru tinerii care se infectează cu Covid
Valeriu Gheorghiţă explică de ce NU este recomandat să combinăm vaccinurile care folosesc tehnologie diferită

Valeriu Gheorghiţă, anunţă că autorităţile vor derula o campanie de informare prin intermediul şcolilor, care vor organiza şedinţe online cu părinţii, pentru a convinge cât mai multe persoane, din toate categoriile de vârstă, cu privire la beneficiile vaccinării anti-COVID. În acest context, Valeriu Gheorghiţă a declarat că tinerii cu vârste sub 20 de ani, în special băieţii, sunt mult mai expuşi riscului de a dezvolta complicaţii cardiace în urma trecerii prin infecţia cu SARS-CoV-2 decât în urma vaccinării.

„Cred în continuare că tot ce înseamnă acţiuni de informare sunt binevenite şi ar trebui să rămână elementul central al campaniei de comunicare. Tocmai de aceea, în perioada următoare, în a doua jumătate a lunii august, cel puţin pentru perspectiva începerii şcolilor pregătim o campanie de comunicare şi de informare cu sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică împreună cu Inspectoratele judeţene şcolare, respectiv fiecare unitate de învăţământ va avea anumite şedinţe cu părinţii, şedinţe online şi va participa un medic. (Miza este – n.r.) vaccinarea persoanelor tinere eligibile, dar nu în ultimul rând, şi poate mai important, vaccinarea părinţilor şi a bunicilor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Bilanţ vaccinare 12 august 2021: Creşte numărul cazurilor, dar nu şi al vaccinaţilor

El a explicat că riscul de a dezvolta complicaţii în urma trecerii prin boală este, inclusiv în rândul copiilor, mai mare decât riscul de complicaţii post-vaccinare.

„Copiii ştim foarte clar că au un risc mic de a dezvolta forme severe. Vaccinarea, pe de altă parte, aduce beneficii clare şi în cazul copiilor cu vârsta de peste 12 ani prin faptul că poate să reducă riscul anumitor complicaţii inflamatorii, cum este sindromul inflamator multisistemic, cu afectare cardiacă. Avem deja date care ne arată că cei cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta complicaţii cardiace, în speţă miocardită, comparativ cu riscul care îl asociază vaccinarea. Deci iată, am putea spune că prin vaccinare putem scădea inclusiv riscul de afectare cardiacă. Atunci când ne gândim dacă vaccinez sau cu copilul şi decid că nu-l vaccinez de teama să nu facă miocardită este o abordare greşită. De ce? Pentru că prin infecţie, prin trecerea prin boală riscul de afectare e mult mai mare”, a adăugat medicul.

INSP: Peste 80% din cazurile COVID-19 în săptămâna 2-8 august au fost persoane nevaccinate

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că, în prezent, la nivel naţional imunitatea cumulată post-boală şi post-vaccinare este de aproximativ 45-50% din populaţie.

Conform medicului, principalele trei motive pentru care oamenii ezită să se vaccineze sunt: teama de efecte adverse – atât imediate, cât şi cele care ar putea apărea în timp, faptul că nu au informaţii suficiente despre vaccin şi faptul că se întreabă dacă vaccinurile sunt eficiente în cazul tulpinii Delta. În acest context, Valeriu Gheorghiţă a subliniat din nou că vaccinurile sunt eficiente şi în cazul tulpinii Delta, fapt confirmat de statisticile privind îmbolnăvirea şi decesul în rândul pacienţilor infectaţi cu această variantă virală.

Valeriu Gheorghiţă consideră că acordarea de vouchere persoanelor care se vaccinează anti-COVID este o măsură „binevenită” pentru anumite categorii ale populaţiei şi poate prezenta „un argument” pentru vaccinare.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, consideră că, la opt luni de la debutul campaniei de imunizare, nu mai este „acceptabil” ca în spitale să se mai dezvolte focare de COVID-19. El afirmă că sunt medici care nu doresc să se vaccineze pe motiv că se pot proteja de infecţie folosind echipamentele sanitare.

„Cred că nu mai avem niciun motiv pentru care să vedem focare de COVID-19 în spitale. Aşa ceva, personal, ca medic, nu mai cred că este acceptabil în condiţiile în care suntem la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare, în condiţiile în care personalul medical a fost primul prioritizat încă de la debut”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la B1 Tv.

El a menţionat că aproximativ 70% dintre medicii din spitale sunt vaccinaţi şi că, în general, în spitalele care tratează pacienţi cu infecţia cu SARS-CoV-2, rata de imunizare în rândul medicilor este şi de peste 90%.

„Sunt în continuare cadre medicale care, pe de o parte, mizează pe faptul că se pot proteja foarte bine şi atunci nu se vor îmbolnăvi. Pe de altă parte, sunt colegi care au trecut prin boală şi este un motiv pentru care au amânat decizia de vaccinare sau care nu doresc să se vaccineze. Sunt situaţii punctuale în care oamenii vedem că au o atitudine care, cumva, este descurajantă pentru vaccinare, dar motivul nu este neîncrederea în ştiinţă şi neîncrederea în beneficiile vaccinului, ci pur şi simplu consideră că au o altă alternativă prin care se pot proteja. Dar nu trebuie să uităm că aceleaşi măsuri de prevenţie le-am avut şi înainte să avem vaccinuri disponibile şi totuşi erau focare în spitale şi, din această perspectivă, avem o mare responsabilitate, pe de o parte pentru pacienţii pe care îi îngrijim (…) pe de altă parte, atâta timp cât cerem pacienţilor să fie vaccinaţi, trebuie să oferim şi noi această dovadă de încredere”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alice Weidel propune alianță cu CDU după un rezultat istoric pentru AfD
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!