Medicul militar Valeriu Gheorghiță a apreciat miercuri că rata de vaccinare a românilor, deși este a doua cea mai mică din Europa, poate fi considerată „un succes” dacă ne raportăm la atitudinea tradițională a românilor față de vaccinare. Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță vin la doar o zi după ce președintele Iohannis a recunoscut că „pregătirea valului 4 a fost deficitară” și „campania de vaccinare s-a mișcat mult prea lent”.
„Pot să vă spun că, uitându-mă la datele legate de vaccinare în România în general şi pe programe de vaccinare, faptul că astăzi sunt peste 6 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză în România, în raport cu situaţia României, este un succes. În raport cu ce se întâmplă în celelalte ţări europene şi cu nevoia şi obiectivele pentru care am fi putut să le atingem, evident că nu putem vorbi în aceiaşi termeni, dar gândindu-ne că într-un sezon gripal se vaccinează aproape 10-15% din populaţie, în pandemia de gripă AH1N1 vreau să vă spun că în campania de vaccinare s-au vaccinat maxim 3 milioane de persoane”, a spus Gheorghiță, la evenimentul de lansare a Forumului Român Pro-Vaccinare.
România se zbate să supraviețuiască într-un val patru în care zilnic mor sute de oameni și nu există niciun loc liber în spitalele din țară la secțiile de Terapie Intensivă. Un expert trimis de Organizația Mondială a Sănătății a ajuns în România pentru a da o mână de ajutor și a cerut implicare din partea autorităților și cetățenilor.
„Sunt încântată să fiu aici și să ofer ajutor autorităților din România. Trebuie să se implice toată lumea, de la guvernanți, la instituțiile publice și până la cetățeni”, a transmis expertul OMS.
OMS s-a oferit să ajute România cu expertiză, dar și cu echipament. Vor fi distribuite în toată țara 34.000 de teste rapide și în jur de 200 de concentratoare de oxigen, în condițiile în care am ajuns pe primul loc în Europa la numărul de decese cauzate de COVID.
„Sunt încântată să lucrez cu autoritățile din România și cu părțile – cheie pentru a aborda problema nivelului scăzut de vaccinare împotriva COVID-19 în țară. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate”, tranmsite dr. Papowitz, într-un comunicat de presă.
Peste 17.000 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 și peste 400 au murit în ultimele 24 de ore după infectarea cu virusul SARS-COV 2. Este o nouă zi cu un număr uriaș de infectări. Ieri, 19 octombrie, a fost înregistrat un nou record în ceea ce privește infectările, decesele, dar și numărul de pacienți de la ATI.