Imunitatea după vaccinarea anti-Covid ar putea dura cel puțin 12 luni, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.
Medicul a fost întrebat la Antena 3 dacă va fi nevoie să facem anual vaccinul anti-Covid, iar el a răspuns: „În opinia mea, şi nu doar a mea, ci şi a experţilor, foarte probabil că nu.
E posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe şi e posibil să fie nevoie de o singură doză, e un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.
Valeriu Gheorghiță a precizat că deși se știe că imunitatea va dura 12 luni, e nevoie de mai multe date pentru a putea afirma acest lucru cu certitudine.
Valeriu Gheorghiţă a explicat dacă va fi cazul ca românilor să le fie administrată o a treia doză de vaccin anti-COVID pentru noile tulpini. Coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat că în momentul de față, companiile Pfizer și Moderna evaluează adaptarea noilor vaccinuri la noile variante de COVID: africană și braziliană.
„Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat preşedintele CNCAV, la Antena 3, conform News.ro.
Colonelul Valeriu Gheorghiţă a declarat că este posibil să existe infectări cu noul coronavirus şi după vaccinare pentru că serurile nu au o eficacitate de 100%.
„Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală.
Practic, sunt persoane reactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă, conform sursei citate.
Citiți și Bilanț coronavirus 28 martie 2021. Nou record negativ la Terapie Intensivă