Lipsa dozelor de vaccin amână vaccinarea anti-COVID pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, incluse în etapa a II-a. Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a anunţat că România a promit până acum 784.349 doze de vaccin anti-COVID, dintre care 95.940 au ajuns în ţară marţi.
Valeriu Gheorghiţă a explicat că în prezent avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-COVID, după ce Pfizer BioNTech a scăzut producţia şi de accea s-a decis reprogramarea cu 10 zile a tuturor persoanelor din categoria personalului esențial pentru doza 1. Este vorba despre circa 35.300 de persoane care sunt reprogramate automat să fie imunizate începând cu data de 8 februarie. Persoanele reprogamate vor fi anunţate de modificare.
„Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane. Vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie. Prima zi va fi 8 februarie. Practic persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu zece zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie în ordinea programării iniţiale. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate ceea ce înseamnă 176.861 de persoane. La acest deficit de doze noi avem calculat un procent de 10% doze suplimentare tocmai pentru a asigura acest procent de persoane care nu sunt programate şi fiind reprezentate de excepţii menţionate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
„Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate până în acest moment şi reprezintă un număr total de 441.149 de persoane care îşi efectuează rapelul din data de 27 ianuarie până în perioada lunii februarie. Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie. Este un moment pe care dorim să îl depăşim împreună, să îl depăşim prin solidaritatea şi cred că la acest moment mai mult ca niciodată este nevoie să avem răbdare”, a explicat Gheorghiţă.
Până acum 434.000 de români s-au vaccinat contra COVID-19. Dintre aceştia, 25.000 au primit şi doza rapel, a anunţat mai anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.
Persoanele care deservesc activităţi esenţiale reprezintă 32,3% din procentul tuturor persoanelor vaccinate în etapa a II-a.
„În ceea ce priveşte etapa a II-a de vaccinare, care a început pe 15 ianuarie, au fost vaccinaţi la acest moment 175.103 pacienţi cu boli cronice şi vârsta peste 65 de ani, în care sunt incluse şi persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, acestea reprezentând practic 17.930 de persoane. Suplimentar au fost vaccinate 56.999 de persoane care deservesc activităţi esenţiale, din 15 ianuarie până în data de 25, când s-a făcut acest bilanţ, persoanele care deservesc activităţi esenţiale reprezentând 32,3% din procentul tuturor persoanelor vaccinate în etapa a II-a”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă.
Citeşte şi: Aproape 100.000 de noi doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech au sosit în România
Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că până la 15 aprilie s-au făcut 1.8 milioane de programări pentru imunizare contra COVID-19, totalizând atât prima doză, cât şi doza de rapel.
„Dintre acestea, 73% dintre locuri sunt ocupare de persoane cu boli cronice, respectiv persoane cu vârsta de peste 65 de ani. De asemenea, 27% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale în infrastructura critică a statului. În ce priveşte modalitatea de programare, majoritatea au fost programaţi prin CNP, practic individual, pe platformă sau prin intermediul aparţinătorilor, prin angajatori, prin call-center şi prin medicii de familie, respectivul medicul curant”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.