Incidenţa cazurilor COVID-19 în rândul cadrelor medicale a scăzut substanţial ca urmare a vaccinării.
„În urma analizei datelor de eficienţă a vaccinării împotriva COVID-19, în etapa I adresată lucrătorilor din sistemul medical şi social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile pentru etapa I la data de 14 februarie 2021 sunt în evidenţele noastre vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea şi, respectiv, 98,84% cu o singură doză. În ceea ce priveşte impactul vaccinării în cadrul acestui grup populaţional poate fi observată, în ultimele 4 săptămâni, o scădere substanţială a ratei de incidenţă a cazurilor de COVID-19, cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanţiale în reducerea infecţiei cu SARS-CoV-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical şi social, în condiţiile în care au fost respectate aceleaşi măsuri de prevenţie a răspândirii infecţiei. Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale, de la aproximativ 500 de cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare din România, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
„Din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile, care doresc să se vaccineze, din rândul beneficiarilor din aceste centre, incluzând pe lângă persoanele internate şi personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv 86,67% cu o singură doză. În ceea ce priveşte impactul vaccinării în rândul acestei categorii de persoane, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin COVID-19 în ultimele patru săptămâni, ceea ce ne plasează într-o situaţie favorabilă din punct de vedere al reducerii riscului de apariţie a focarelor de îmbolnăvire în aceste centre rezidenţiale şi sociale”, a spus şeful CNCAV.
Valeriu Gheorghiţă a anunțat că a emis o circulară conform căreia lucrătorii din prima etapă de vaccinare vor avea în continuare prioritate la vaccinare dacă nu s-au imunizat până cum. Angajaţii din sistemul medical se vor vaccina fără programare în platformă.
„Unităţile angajatoare vor solicita Direcţiilor de Sănătate Publică arondarea personalului propriu nevaccinat la un centru de vaccinare funcţional de pe raza judeţului respectiv. Aceste persoane se pot vaccina fără programare în platforma informatică, cu condiţia ca angajatorul să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore anterior şi să pună la dispoziţie lista cu angajaţi pentru a se estima necesarul de vaccinuri”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
https://www.facebook.com/watch/?v=174727367491192