Valeriu Gheorghiţă a făcut, marţi, 27 aprilie, noi precizări privind campania de vaccinare în România.
„Legat de posibilitatea de a alege centrul de vaccinare pentru efectuarea rapelului, încă nu este operaţionalizată această cerintă în platformă, ea va fi gata la sfarsitual acestei saptamâni. Pentru a facilita comunicare a cu centrele de vaccinare, începe distribuirea telefoanelor în centrele de vaccinare.
Tot ca element de noutate, începând de mâine, 28 aprilie, în centrele de vaccinare cu Pfizer se creşte numărul de persoane vaccinate pe flux de la 84 la 96. S-au şi făcut notificări în acest sens pentru a merge la capacitate maximală ,având în vedere că, după cum ştim, în această săptămână a fost recepţionată cea mai mare tranşă de vaccinuri de la compania Pfizer, de circa 725.000 de doze. De asemenea, continuă activitatea centrelor de vaccinare mobile şi a echipelor mobile, pe 28 aprilie se activează al nouălea centru de vaccinare mobil în judeţul Argeş. Vor fi vaccinate 80 de persoane încă din prima zi.
Ieri a fost deschis al doilea centru de tip drive-thru în Cluj. Joi va fi deschis primul centru de tip drive-thru în Piata Consituţiei din Bucureşti. Vor fi patru fluxuri disponibile. Vaccinul este de la Pfizer, nu este nevoie de programare în platformă. Evenimentul este organizat de Facultatea de Medicină București, cu sprijinul autorităților locale.
Din 4 mai începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Astăzi şi mâine se distribuie primele doze de la Johnson & johnson. Pe 30 aprilie vom primi următoarea transă de vaccin johnson & johnson .
Maratonul vaccinării din timisoara a fost un succes. De aceea ne dorim replicarea acestui tip de eveniment. Primul eveniment va avea loc in Bucuresti în perioada 7-9 mai. Vorbim de organizarea a 50 de fluxuri, în doua locatii diferite: Sala Palatului şi Biblioteca Naţională”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Medicul militar a anunţat că peste 600.000 de români nu au confirmat programarea la vaccinare.
„Pot să vă spun că de la momentul la care am schimbat modalitatea de programare prin intermediul listelor de aşteptare, au fost transmise peste 1,7 milioane notificări prin SMS şi au fost programate la vaccinare peste 1.050.000 de persoane. Vorbim de peste 600.000 de persoane care nu şi-au confirmat prezenţa la vaccinare.
Aceste persoane vor fi notificate prin SMS fără să mai existe acel interval de 24 de ore în care să confirme programarea. Totul în ideea în care multe persoane nu au reuşit să se încadreze în acel interval de timp.
Sunt, în acelaşi timp, peste 1 milion de persoane înscrise pe platformă, cu cont, dar care nu s-au înscris nici pe lista de aşteptare, nici nu s-au programat. Aceste persoane vor fi notificate atât prin SMS, cât şi e-mail, şi li se va aduce aminte că există posibilitatea să se programeze pe platformă fără să fie nevoie să intre pe o listă de aşteptare”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
De la debutul campaniei de vaccinare au fost raportate 13.705 cazuri de reacții adverse, rata de raportare fiind de 2,8 cazuri de reacții adverse la 1.000 de doze administrate.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedintele Comitetului de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, 30 de companii private au demarat sau urmează să demareze vaccinarea angajaților în această săptămână. În perioada următoare vor fi organizate mai multe echipe mobile care vor fi trimise la companiile care își doresc să își vaccineze angajații.
România se află pe locul 4 la nivel european în ceea ce privește persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin, mai spune Andrei Baciu.
Mesajul coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, este că fiecare dintre noi trebuie să se vaccineze și „nu trebuie să așteptăm ca cel de lângă noi să se vaccineze”.
Medicul Valeriu Gheorghiță susține că în curând românii s-ar putea vaccina fără programare în toate centrele de vaccinare din România. În cadrul unei conferințe de presă, Gheorghiță a dezvăluit că ideea va fi testată la Craiova la jumătatea lunii mai. Timp de o săptămână, în toate centrele de vaccinare din oraș, oamenii se vor putea imuniza fără programare.
Este un proiect pilot care ar putea fi extins în toată țara, a precizat Valeriu Gheorghiță. În prima fază sunt vizate orașele în care se află depozite regionale de vaccin, iar în partea a doua sistemul ar putea fi implementat și în alte orașe. De asemenea, sistemul ar putea fi implementat treptat prin impunerea unor intervale orare și stabilirea unor categorii de vârstă. În acest scenariu, locurile disponibile vor fi anunțate din timp, a precizat Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că a început deja vaccinarea în penitenciare.
„Vorbim de 20.000 de persoane private de libertate în România. Aproape 50% dintre deţinuti voiau să se vaccineze. La nivel naţional sunt cateva mii de persoane vaccinate. E un ritm care este în desfălurare şi în scurt timp vor fi vaccinaţi toţi cei care doresc”, a precizat Gheorghiţă.
Bilanţ coronavirus 27 aprilie. Puţin peste 2.000 de cazuri şi 172 de decese în 24 de ore. Scade incidenţa în toate judeţele
Până astăzi, 27 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.049.539 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 979.445 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.019 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 415 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.851. Dintre acestea, 1.336 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.291.143 de teste RT-PCR și 863.621 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.971 de teste RT-PCR (12.097 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.874 la cerere) și 10.266 teste rapide antigenice.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 53 de teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 27 aprilie a.c.
Pe teritoriul României, 32.687 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.004 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 43.524 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 105 persoane.
Potrivit DSP, rata de incidenţă în Bucureşti a scăzut marţi la 3.25 de la 3.46 cât era luni.
Până astăzi, 27.683 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 26.04.2021 (10:00) – 27.04.2021 (10:00) au fost raportate 172 decese (89 bărbați și 83 femei).
Florin Cîțu a anunțat, luni, accelerarea campaniei de vaccinare atât în mediul urban, cât şi în cel rural, astfel încât populația să revină cât mai repede la o viață normală. Anunțul a fost făcut după o întâlnire, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii autorităţilor locale.
„Campania de vaccinare împotriva COVID-19 va fi accelerată, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, pentru a oferi cât mai multor oameni șansa la imunizare împotriva virusului și pentru revenirea treptată la o viață normală.
Primarii de orașe, municipii, comune și reprezentanții Consiliilor Județene reprezintă un sprijin important pentru informarea corectă a oamenilor și pentru a face mai ușor accesul la vaccinare.
Am discutat astăzi cu reprezentanții autorităților locale mai multe soluții care să faciliteze accesul oamenilor la vaccin.
Avem în vedere organizarea, în weekend-uri, a centrelor de vaccinare drive-thru și a maratoanelor pentru vaccinare. De asemenea, va continua vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie.
În prezent, peste 3.000 de medici de familie și-au arătat disponibilitatea de a se implica în procesul de vaccinare, sperăm ca și alții să se alăture acestui efort comun. Vom merge mai departe în ceea ce privește amenajarea centrelor de vaccinare în incinta operatorilor economici pentru imunizarea angajaților și a familiilor acestora.
Pentru comunitățile rurale sau mai greu accesibile, dar și unde nu sunt amenajate centre de vaccinare, vom susține activitatea centrelor mobile, o soluție eficientă având în vedere că, începând cu 4 mai, se va putea face imunizarea cu doză unică din serul produs de compania Johnson & Johnson.
Vaccinarea este vitală pentru a proteja sănătatea populației și pentru revenirea treptată a României, din perspectivă economică, socială și culturală.
Voi continua colaborarea cu autoritățile locale, suntem deja la a treia întâlnire în mandatul de prim-ministru, pentru că doar împreună învingem pandemia”, a scris Cîțu pe pagina de Facebook a Guvernului.