Pe teritoriul României nu au fost raportate până acum cazuri de tromboze de sinus venos cerebral după vaccinarea anti-Covid, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Medicul a mai spus că dacă astfel de situații ar apărea, ele nu ar putea trece neobservate.
”Nu avem raportări de cazuri documentate medical de tromboze de sinus venos cerebral după vaccinare cu niciunul dintre tipurile de vaccinuri pe care le folosim. E puţin probabil ca aceste informaţii să treacă neobservate, neraportate, să nu fie aduse în atenţia autorităţilor sau n spaţiul public.
Sunt convins că există un nr de reacţii adverse minore, comune care nu sunt raportate însă reacţiile severe totdeauna sunt raportate sau ele, chiar dacă există o întârziere legată de documentarea medicală a cazului, sunt raportate atât de către colegii profesionişti din domeniul sănătăţii cât şi de pacienţi sau de aparţinători”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă.
Medicul Valeriu Gheorghiță a comentat și decizia luată de autoritățile din Danemarca, de a renunța la utilizarea vaccinului Johnson & Johnson, spunând că „vine ca urmare a situaţiei epidemiologice şi anume una foarte bună şi disponibilitatea unui număr suficient de doze de la celelalte tipuri de vaccin”.
Gheorghiță a mai spus că fiecare țară ia în calcul avantajele și dezavantajele folosirii unui anumit ser atunci când ia o decizie și că autoritățile europene au considerat că Johnson & Johnson are mai multe beneficii decât riscuri.
Astăzi ar fi trebuit să înceapă vaccinarea anti-COVID cu serul Johnson & Johnson în cabinetele medicilor de familie din România. Sunt totuşi mulţi medici de familie care amână imunizarea pentru că nu au cereri şi nu ştiu câte doze să ceară. De asemenea, unele cadre medicale spun că nu au nici bani suficienți pentru echipamente în vederea vaccinării.
România a depășit luni pragul de 2.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă în cadrul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.