Valeriu Gheorghiţă susţine că „pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate”. Metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față.
În aceste condiţii, persoanele vaccinate şi infectate ar putea sta mai puţin în carantină, declară șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. „Moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate”, spune medicul.
„Din datele științifice pe care le avem la nivel internațional, pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede – moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate.
Ce simptome au copiii infectaţi cu COVID. Carmen Dorobăţ, semnal de alarmă
Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a spus Valeriu Gheorghiță, citat de Digi24.
Conform sursei citate, atât persoanele vaccinate complet, cât și cele nevaccinate au o încărcătură virală aparent similară, la momentul diagnosticului. Procentul de virus viabil, virus care are capacitatea de contagiozitate, este de circa 68% imunizate complet.
Ministerul Sănătății: Concediile medicale pentru pacienții cu arsuri grave până la vindecare, inclusiv în perioada de vindecare, aprobate
„Practic, acest lucru, coroborat cu perioada de contagiozitate mai redusă, cu faptul că o persoană vaccinată pierde mai repede virusul arată și un potențial de transmitere mai scăzut la contacți. Deci, din acest punct de vedere, ținând cont și de faptul că probabilitatea de a face o formă severă, probabilitatea de a ajunge la spital vedem că este de cel puțin 10-15 ori mai redusă decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au niciun fel de imunitate, toate acestea arată beneficiile importante ale vaccinării”, a explicat Gheorghiță.