Valeriu Gheorghiţă a decis să facă o serie de interviuri cu diverși specialiști pentru a-i convinge pe români să se vaccineze. Luni, 12 iulie 2021, la primul episod, invitat a fost Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
„Practic, din ce înțeleg, există două situații în care s-ar pune problema de a treia doză. Când scade eficiența oferită de vaccinurile actuale pentru aceleași variante virale care se află în circulație sau când apare o variantă virală care nu mai este acoperită suficient de bine de vaccinurile actuale.’, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă la interviul postat pe pagina ROVaccinare.
În continuare, Valeriu Gheorghiţă l-a întrebat pe invitatul său, Cătălin Țucureanu, dacă este de părere că ‘pentru variantele virale circulante la acest moment, în speță varianta Delta, va fi nevoie de o a treia doză de vaccin’ dar și dacă, ‘din perspectiva sănătății publice, este mai important să ai o acoperire vaccinală cu prima schemă la un număr cât mai mare de persoane sau este important să ai acest număr actual revaccinat, să administrăm a treia doză pentru a crește răspunsul imun cât mai mult?’
Cercetătorul științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, Cătălin Țucureanu, a declarat că ‘cea mai bună strategie este să vaccinezi cât mai multe persoane cu schema completă pentru a reduce circulația virusului. Atunci, nu îți mai pui probleme despre scăderea protecției la anumite categorii de populație.’
Țucureanu a precizat că ‘unele dintre țările care iau în calcul administrarea unei a treia doze, potențial chiar din toamna anului acesta, intenționează să țintească persoanele foarte vulnerabile sau foarte expuse. Vorbim de vârstnici, de anumite boli sau de lucrători din domeniul sanitar.’
Deși nu este clar momentan dacă în toamnă va fi nevoie de a treia doză, ‘dacă nu ai o acoperire suficientă pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, atunci mergi mai degrabă spre protecție individuală.’, a adăugat cercetătorul.
‘Situația cea mai bună este ca un număr cât mai mare de oameni să fie vaccinați cu schemă completă pentru a preveni toate izbucnirile de infecții virale și atunci este protejată toată lumea.’, a conchis Cătălin Țucureanu.
Cercetătorul ştiinţific în imunologie şi vaccinologie de la Institutul Cantacuzino, Cătălin Ţucureanu, a explicat că varianta Delta devine dominantă în special la populaţia nevaccinată, ea fiind mai transmisibilă: „Important e cât de mare este această rată de vaccinare pentru a reuşi să controlezi cu adevărat epidemia, pentru că dacă ne uităm la Marea Britanie, în principal, pe populaţie nevaccinată, dar şi în populaţie vaccinată cu o singură doză vedem o răspândire impotantă a tulpinii Delta – deja au ajuns să depăşească o treime din cazurile pe care le înregistrau în ianuarie în valul anterior, cu tulpina Alpha. În Africa de Sud, o ţară care are o acoperire vaccinală pe undeva pe la 5-7%, Delta cauzează un nou val de infecţie”.
BioNtech și Pfizer au dezvoltat un nou vaccin anti-Covid împotriva variantei Delta
Dar va fi nevoie de o a treia doză de vacin?
„Până la şase luni cel puţin eficacitatea vaccinurilor este foarte mare şi nu ne putem aştepta ca ea să se prăbuşească rapid în luna a şaptea sau în luna a opta. Vedem că pentru toate vaccinurile pe care le avem în momentul de faţă pe piaţă anticorpii persistă la mult timp după vaccinare. La fel, şi răspunsul celular post-vaccinare persistă pe cel puţin câteva luni bune după vaccinare Adevărul este că pentru a lua decizia de a administra o a treia doză sau când se va putea administra o a treia doză nu o să ne putem baza decât pe situaţia din viaţa reală”, a mai spus Cătălin Ţucureanu.
Şeful BioNTech e împotriva vaccinării obligatorii, dar trage un semnal de alarmă. „O persoană poate infecta până la opt persoane care nu au imunitate”
Cercetătorul a mai adăugat că celulele care au făcut anticorpi sunt prezente în organism, chiar dacă titrul de anticorpi scade; acestea sunt gata să dezvolte alţi anticorpi la reîntâlnirea cu virusul SARS-CoV-2.
https://www.youtube.com/watch?v=K8-LpoY26Jk