Valeriu Gheorghiţă: „Populaţia se va vaccina din aprilie. Etapa a doua, care vizează 4 milioane de oameni, începe din 15 ianuarie”

De luni, a început activitatea de vaccinare în 90% dintre cele 370 de centre de vaccinare din Româna, conform estimărilor urmând să se ajungă la 20.000 de persoane vaccinate pe zi. Dr. Valeriu Gheorghiţă a făcut marţi un prim bilanţ şi o previziune asupra următorilor paşi legaţi de campania de vaccinare.
Filip Stan
05 ian. 2021, 15:52
Valeriu Gheorghiţă:

Valeriu Gheorghiţă anunţă că a doua etapă a campaniei de vaccinare – ce vizează aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani și bolnavi cronici – ar urma să înceapă după data de 15 ianuarie.  Pentru începerea cele de-a treia etape, medicul Valeriu Gheorghiță vede începutul lunii aprilie ca „termen realist”.

Profesorii se vaccinează de la finalul lunii ianuarie

„Estimăm că a doua etapă a vaccinării poate să înceapă după data de 15 ianuarie. Aceasta va începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale – aproximativ 40.000 de persoane. Vaccinarea personalului se va face prin echipe mobile. Am dispus să se înceapă încă de acum obținerea consimțământului informat, inclusiv de la aparținători. Vorbim în a doua etapă de un total de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și bolnavi cronici.  Lor li se vor adăuga circa 1,5 milioane de angajați care „deservesc activități esențiale” ale funcționării statului. Estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul pentru începerea cele de-a treia etape. Acest lucru depinde și de ritmul de livrare al dozelor de vaccin, nu doar de ritmul de vaccinare.
Ritmul de vaccinare pentru etapa I probabil că va fi în creștere”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Personalul din sistemul de învățământ va fi vaccinat împotriva COVID-19 la începutul lunii februarie, sfârșitul lunii ianuarie, a spus, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Este prevăzut în strategia de vaccinare. Personalul din învăţământ este prevăzut în rândul personalului care desfăţoară activităţi esenţiale. (…) Vorbim de un procent de intenţie de vaccinare de circa 50%. Vom vedea în final care va fi procentul în domeniul învăţământului. Moment exact în care se va întâmpla acest lucru şi accesul personalului din învăţământ urmează a fi stabilit în perioada următoare. Lucrurile nu trebuie privite matematic, pentru că vorbim de un proces dinamic, care depinde de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de adresabilitatea persoanelor către centrele de vaccinare. Urmează să se trimită un chestionar în vederea evaluării intenţiei de vaccinare. Ca termen realist probabil început de februarie, sfârşit de ianuarie”, a declarat Gheorghiţă. El precizează că personalul din sistemul didactic este inclus în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, respectiv în etapa a doua de vaccinare.

„Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale”, a spus Gheorghiță. La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare. Până în acest moment s-au vaccinat 3.317 de angajați din spitale, „circa 75% din personalul total al spitalelor respective”, a spus Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Miercuri vin alte 150.000 de doze de vaccin

A doua tranşă importantă de vaccinuri anti-COVID, de 150.000 de doze, urmează să vină miercuri în România, urmând ca în toată luna ianuarie ţara noastră să primească 600.000 de vaccinuri, a anunţat, într-o conferinţă de presă, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Cine nu se vaccinează chiar dacă s-ar încadra. Ce afecţiuni medicale sunt incompatibile cu vaccinul

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a avertizat cadrele medicale care vaccinează că pacienții care suferă de tulburări severe de coagulare nu trebuie să primească serul anti-COVID-19. Totodată, Gheorghiță a vorbit și despre pacienții cu boli de imunitate.

Potrivit acestuia, o persoană care se vaccinează trebuie să fie eligibilă. „Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a explicat medicul militar.

„Cei cu imunodepresie nu e contraindicație de administrare, ci nu știm cât de prompt este vaccinul, dar este valabil pentru orice vaccin, nu doar pentru cel COVID-19. Nu e o precizare de contraindicație în cazul lui. Nu putem anticipa care este nivelul de protecție pe care îl va obține respectivul pacient după vaccin.

Pentru cei cu tulburări de coagulare, trebuie spus că dimensiunea acului este foarte mică, trauma pe care o produce este nesemnificativă. Dar, din precauție, la pacienții care au tulburări severe de coagulare, amânăm administrarea vaccinului, iar în colaborare cu medicul cardiolog sau hematolog vom lua decizia potrivită pentru pacientul respectiv.”, a spus Valeriu Gheorghiță.

BISERICA, implicată în campania de vaccinare antiCOVID

„Este importasnt ca în aceste localități să se implice consiliile locale pentru a informa persoanele. În ceea ce privește programarea persoanelor, prin intermediul direcțiilor de asistență socială se va efectua programarea, iar în zonă se va deplsa un ansamblu mobil de vaccinare.

Este adevărat că au fist discuții cu toate cultele, Am și făcut acest lucru, am avut o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase. Am trimis și un material tocmai din nevoia de a răspunde la nevoia de a răspunde din partea enoriașilor”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă s-a vaccinat: „E timpul să limităm pierderile de vieţi”

Colonel medic dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare şi medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, s-a vaccinat marţi împotriva COVID-19, el declarând că ştiinţa a triumfat, este alături de noi, este alături de oameni şi ne-a oferit printr-un efort fără precedent al tuturor cercetătorilor la cel mai înalt nivel apariţia într-un timp cât se poate de scurt a unui vaccin care îndeplineşte toate standardele de siguranţă şi de eficacitate.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că sosirea acestui vaccin a fost un moment aşteptat de multe luni de sistemul medical.

 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Fabrica din România unică în Sud-Estul Europei de care s-a ales praful. A fost construită la ordinul lui Ceaușescu, era una dintre cele mai bune din lume, producea pe bandă rulantă și exporta la greu. În locul ei a fost construit un parc de distracții
Capital.ro
Lege pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să scoți din apartament și să arunci. Amendă 2000 lei
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Aveți pistrui și vreți să scăpați? Metodele sunt simple
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Vreme neobișnuită în acest weekend. Prognoza meteo actualizată pentru 16 și 17 noiembrie
Cancan.ro
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin UE. România, nevoită să aplice legea. Anunț pentru cine cumpără online
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Ucraina Interzice Intrarea lui George Simion pe Motive de Activități Antiucrainene
MediaFlux
SCANDAL IMENS după moartea lui PRIGOANĂ! Ce se ÎNTÂMPLĂ cu COPIII lui BAHMUȚEANU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara