Valeriu Gheorghiţă, reacţie în scandalul vaccinurilor: „În toate centrele de vaccinare au fost disponibile formularele de consimţământ informat”

Fostul coordonator al campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a transmis, miercuri, precizări cu privire la Raportul Comitetului de coordonare a vaccinării anti-COVID în care au fost detaliate aspecte legate de acoperirea vaccinală, fake news, dar şi numărul reacţiilor adverse raportate. Medicul explică diferenţa mare dintre cei care au raportat reacţii adverse şi numărul total a reacţiilor.
Filip Stan
11 ian. 2023, 19:18
Valeriu Gheorghiţă, reacţie în scandalul vaccinurilor:

Colonelul Valeriu Gheorghiţă, în calitate de fost preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a transmis, miercuri, precizări ”ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la raportul campaniei de vaccinare”.

”CNCAV a manifestat permanent transparenţă şi disponibilitate în comunicarea tuturor aspectelor legate de organizarea campaniei de vaccinare, cu atât mai mult a celor care vizau reacţiile adverse raportate pe parcursul procesului de vaccinare, aspecte care se regăsesc menţionate în buletinele de presă remise zilnic, în precizările de presă, în cadrul conferinţelor de presă susţinute săptămânal, ori cu ocazia evenimentelor publice la care am participat”, a transmis Gheorghiţă.

Noi date despre reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID / DOCUMENT de la Ministerul Sănătății

Potrivit acestuia, toate aceste informaţii au fost disponibile public încă de la debutul campaniei de vaccinare, putând fi consultate pe Platforma Naţională de Informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 (www.vaccinare-covid.gov.ro).

”De asemenea, toate reacţiile adverse raportate pe platforma ANMDMR (https://covid19.anm.ro) de beneficiarii vaccinării sau profesioniştii în domeniul sănătăţii au fost analizate, centralizate şi transmise către baza de date europeană Eudravigilance, platformă pusă la dispoziţie de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru fiecare autoritate naţională”, a mai transmis medicul.

Acesta afirmă că ”situaţiile punctuale, cu caracter izolat, au fost riguros documentate medical cu sprijinul personalului de specialitate pentru a se stabili diagnosticul complet şi relaţia de cauzalitate cu vaccinarea împotriva COVID-19”.

”De fiecare dată, au fost formulate, cu celeritate, precizări pentru corecta informare a populaţiei generale, pentru eliminarea oricăror suspiciuni care ar fi putut plana asupra procesului vaccinării, precum şi a beneficiilor şi riscurilor. Această manieră de lucru a fost adoptată pentru toate situaţiile legate de procesul de vaccinare”, a mai transmis medicul, fost coordonator al campaniei de vaccinare.

Potrivit lui Gheorghiţă, în toate centrele de vaccinare au fost disponibile chestionarele de triaj medical, formularele de consimţământ informat, inclusiv cele de raportare a reacţiilor adverse.

”CNCAV a fost preocupat permanent de menţinerea încrederii şi credibilităţii în rândul populaţiei referitor la derularea întregului proces de vaccinare şi a încurajat de fiecare dată raportarea tuturor reacţiilor adverse, atât de beneficiari, cât şi de profesioniştii din sănătate. Datele privind ratele de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) pentru fiecare tip de vaccin au fost comunicate zilnic, în buletinele de presă remise, precum şi săptămânal, în cadrul conferinţelor de presă”, a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, datele sunt încă disponibile pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/comunicate-oficiale.

Medicul explică faptul că, în raportul de activitate al CNCAV, RAPI sunt prezentate astfel:

Cazuri (persoane) care au raportat RAPI cu manifestări locale (n=2149) şi generale (n=17567), respectiv totalul acestor cazuri (n=19716).

Suplimentar, în acelaşi raport este prezentată analiza tipurilor de manifestări de reacţii adverse care au fost raportate. Aşa cum este menţionat şi în raportul de activitate, o persoană putea prezenta una sau mai multe tipuri de manifestări pe diferite aparate şi sisteme, de aici reieşind un număr mai mare de manifestări (n=41486).

Primele cazuri de Flurona în România. Care sunt simptomele bolii. Pacienții au fost internați la Institutul Matei Balș

”Confuzia creată în spaţiul public a fost generată de diferenţa firească dintre numărul de persoane care au raportat RAPI, respectiv 19.716 cazuri şi totalul tipurilor de reacţii raportate de acestea, mult mai mare, respectiv 41.486, având în vedere că o persoană putea prezenta mai multe manifestări de reacţii adverse. Spre exemplificare, o persoană putea prezenta durere locală, tumefacţie locală, roşeaţă la locul de administrare, febră, durere de cap. Astfel, aceeaşi persoană raporta toate aceste reacţii adverse care, în mod evident, au fost incluse în analiza tipurilor de reacţii adverse post-vaccinale”, a mai explicat medicul.

”Vom aduce întotdeauna în atenţia opiniei publice întreaga activitate derulată de CNCAV pentru ca procesul de vaccinare să se desfăşoare organizat şi unitar la nivel naţional, în condiţii de maximă siguranţă şi accesibilitate cât mai ridicată pentru toţi cei care şi-au dorit să beneficieze de vaccinarea împotriva COVID-19. Raportul de activitate al CNCAV dovedeşte efortul depus de întreaga echipă, alături de profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum şi de reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale implicate în organizarea campaniei de vaccinare”, a adăugat medicul.

Raportul publicat discret de CNCAV arată că misiunea privind imunizarea împotriva virusului SARS-COV-2 a fost îndeplinită.

Rata de vaccinare la nivel naţional a fost sub 42%, una dintre cele mai scăzute.

Numărul celor care au raportat reacţii adverse ca urmare a vaccinării a depăşit 19.000, iar numărul dozelor de vaccin rămase neutilizate este de ordinul milioanelor.

Raportul CNCAV face referire la fenomenul fake news, care ”nu a putut şi stopat” şi a ”creat confuzie” chiar şi în rândul cadrelor medicale.

Într-un interviu pentru Libertatea, fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Bogdan Oprea a acuzat ”muşamalizări în raportările de efecte adverse ale vaccinării COVID”.

”Femeia avusese paralizie temporară facială, iar colonelul Gheorghiţă ne-a spus să dezminţim”, a afirmat acesta.

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București