Toate persoanele din România care au mai mult de şase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID pot primi, începând de marţi, a treia doză. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).
Citeşte şi: Liber la vaccinarea cu doza a III-a începând de ASTĂZI. Iată toţi paşii pentru a te programa pe platformă
Aproape 12.000 de persoane s-au programat deja până marţi dimineaţă pentru a treia doză de vaccin anti-COVID, cele mai multe optând pentru serul de la Pfizer.
„Sănătatea pe primul loc!
11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platforma #RoVaccinare
Cifrele centralizate în această dimineață arată astfel:
Programări pentru Pfizer/BioNTech – 11.186 Programări pentru Moderna – 784″, a anunţat Andrei Baciu.
Vaccinarea cu a treia doză se poate face şi fără programare. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a explicat că cei care doresc să se imunizeze o pot face mergând la un centru de vaccinare cu buletinul.
„De când se deschide orice centru de vaccinare ne prezentăn direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă”, a spus Andrei Baciu la Digi 24.
“Cea mai mare experienţă o are Israelul în momentul de faţă, unde sunt circa trei milioane de doze administrate, practic 50% din populaţia eligibilă a primit deja cea de-a treia doză de vaccin. Peste 85% din cei peste 65 de ani au primit cea de-a treia doză de vaccin, iar rezultatele sunt foarte bune, în sensul în care eficienţa se restabileşte la peste 95% faţă de infecţie, faţă de a avea un test pozitiv şi la peste 97% faţă de formele gravă de boală care necesită spitalizare. Ca atare, evident că riscul să ne infectăm a scăzut de cel puţin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar două doze, iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori la persoanele care au primit şi a treia doză comparativ cu cei care aveau doar două doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, citat de news.ro.
“Nu cred că ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte doza a treia, ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte numărul de persoane care se vaccinează cu prima schemă şi aici este foarte importat să înţelegem că pentru noi prioritar rămâne să creştem rata de acoperire vaccinală la nivel populaţional pentru că este singura modalitate prin care putem încetini răspândirea virusului alături de o măsură foarte importantă şi anume masca de protecţie, este măsura complementară care reduce riscul de infectare şi fiind vaccinaţi având un risc foarte mic să facem o formă gravă de boală şi să ajungem la spital”, a mai explicat Valeriu Gheorghiţă.