Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonator al campaniei naţionale de vaccinare, recomandă ca persoanele care au primit unul dintre serurile anti-COVID să se vaccineze şi anti-gripal, el explicând că răspunsul imun dat de vaccinul anti-COVID nu protejează faţă de infecţia dată de virusul gripal.
„Împotriva virusului gripal sezonier, cu siguranţă da (este nevoie de imunizare – n.r.) pentru că răspunsul imun nu este unul încrucişat. Practic, răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID-19 nu ne protejează faţă de o infecţie gripală. Ne protejează, în schimb, faţă de infecţia gripală respectarea celorlalte măsuri nefarmaceutice: masca de protecţie, distanţarea, evitarea zonelor supraaglomerate”, a declarat Gheorghiţă, luni seară, la Digi 24.
Valeriu Gheorghiţă, anunţ teribil! „Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă!”
El a arătat că impactul bolilor precum rujeola şi gripa sezonieră a scăzut după ce au fost implementate măsurile non-farmaceutice. Valeriu Gheorghiţă a menţionat că vaccinurile antigripal şi cel anti-COVID pot fi administrate simultan, dar în braţe diferite.
„Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie. Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-1”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că se remarcă o creştere a ratei de vaccinare în rândul copiilor cu vârste de peste 12 ani, rata de imunizare în rândul acestei categorii ajungând la aproape 15%. Medicul susţine că procentul este însă „insuficient” şi arată că numărul de infectări şi de internări în rândul copiilor va creşte. „Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică”, afirmă Valeriu Gheorghiţă.
El a subliniat importanţa vaccinării „în mod deosebit a adulţilor”, dar a insistat şi asupra importanţei respectării regulilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Medicii nu disting gripa de coronavirus: Medicul Adrian Marinescu le cere românilor să se vaccineze
Două milioane de doze de vaccin gripal au fost deja cumpărate deocamdată pentru campania de vaccinare din acest sezon, în condiţiile în care anul trecut au fost cumpărate 2.970.000 de doze, au declarat surse din Ministerul Sănătăţii.
Primele 300.000 de doze de vaccin ar trebui să ajungă în DSP-uri la sfârşitul acestei luni, iar campania de vaccinare ar putea începe pe 15 octombrie, aşa cum se întâmplă în mod obişnuit, sau chiar mai devreme de această data. Medicul Adrian Marinescu spune că medicii nu disting neapărat între gripă și COVID19.
“De ce ar trebui să se vaccineze împotriva gripei, mai ales acum? Din mai multe considerente. În primul rând, că nu are nevoie nimeni să aibă o infecţie dublă, cu două virusuri, care clar ar duce la un prognostic mult mai rezervat, să ai şi gripă, şi Covid în acelaşi timp. În al doilea rând cu siguranţă România nu e pregătită din punct de vedere financiar şi din punct de vedere logistic să aibă şi o epidemie de gripă. Vaccinarea ar trebui să se întâmple cât se poate de repede, pentru a preveni o situaţie epidemiologică care categoric ar putea să fie mai grea, şi atunci am avea două probleme, nu doar una.
În al treilea rând va fi o problemă de diagnostic, în momentul în care voi avea o simptomatologie care poate să fie valabilă la amândouă afecţiunile, voi avea o problemă de gestionare, pentru că va fi greu să aleg circuitul, va fi discuţia cu diagnosticul diferenţial, este o complicaţie categoric în plus. Eu cred că varianta cea mai bună este de vaccinare, mai ales că vorbim de un vaccin anti-gripal cu care practic ne-am obişnuit şi avem informaţii an de an, aşa că nu se pune problema să fie ceva nou, nici să avem semne de întrebare, aşa cum nu am avut nici în anii care au trecut”, a explicat pentru news.ro directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală.