Valeriu Gheorghiţă anunţă posibile retriscţii pentru persoanele nevaccinate, dar doar în fucţie d eevoluţia situaţiei epidemiologice. El anunţă că mai avem 7000 de perosane pentru a ajunge la 5 milioane de români vaccinaţi cu cel puţin o doză.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a afirmat că în ultimele opt săptămâni s-a înregistrat în ţara noastră o creştere de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta.
“Până pe data de 25 iulie au fost confirmate 127 de cazuri de infecţia cu varianta virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânala a proporţiei cazurilor confirmată cu varianta Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29. Este o creştere de circa de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână 56%, mai mult de jumătate dintre ele au avut rezultat variantă virală Delta comparativ cu săptămâna precendentă, săptămâna 28 în care din totalul secvenţierilor efectuate 33% au avut ca rezultat varianta Delta”, a afirmat Gheorghiţă.
Medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat, vineri seara, că până în acest moment doar aproximativ 80% dintre personalul medical din țară s-a imunizat anti-Covid.
„Este dificil de înțeles de ce personalul medical, sanitar, auxiliar, mai ales când a văzut pacienți infectați și i-a îngrijit, de ce nu s-a vaccinat până în acest moment, mai ales că avem toate condițiile pentru a o face, inclusiv la locul de muncă, în spitalul în care lucrăm. Eu cred că sunt în continuare persoane care au amânat această decizie și îmi doresc ca numărul celor care se vor vaccina în perioada următoare să crească.
Întrebat de jurnalistul Digi24 dacă este corect ca medicii să nu fie vaccinați sau testați, din moment ce pacienților internați li se fac teste anti-Covid, Gheorghiță a răspuns: „Nu, nu e corect. Vorbim despre siguranța pacienților în spital și de siguranța mediului spitalicesc. Într-o unitate medicală primează pacientul”.
Președintele campaniei de vaccinare spune că se va ajunge ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic, însă rămâne întrebarea cine va suporta toți acești bani dați pe teste: cei testați sau statul?
„Sunt o serie de discuții. Părerea mea este că în situația actuală, personalul medical, conform metodologiei, mai ales dacă lucra în anumite sectoare de risc, prin sprijinul unității medicale era testat și până acum și nu plătea, înainte de vaccin.
Cred că se pot găsi soluții de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârșit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătății, este inexplicabil de ce nu înțelegem beneficiile și importanța vaccinului și rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziții, evident că statul nu poate face un efort la nesfârșit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a explicat Gheorghiță.
Prfectul Capitalei, Alin Stoica, avorbit, vineri, în cadrul unei declarații de presă, despre valul patru al pandemiei de coronavirus, susținând că, în urma unor estimări făcute de specialiști, România se va confrunta cu o medie de 1.600 de cazuri de COVID-19 pe zi la jumătatea lunii septembrie. Dintre acestea, 700-800 de cazuri pe zi ar putea să se înregistreze în Capitală. Prefectul spune că personalul medical poate face față acestui val.
Întrebat dacă România este pregătită pentru un număr de 1.000-1.500 de pacienți COVID-19 la Terapie Intensivă în toamnă, Raed Arafat a explicat şi el că, de la numărul actual de până în 50 de bolnavi, spitalele se vor mobiliza pentru un număr de maximum 1.600 de paturi.
Varianta Delta ar putea închide din nou Italia. Certificatul verde urmează să devină obligatoriu în spaţii aglomerate
„Avem un procent, da, nu e mare, ca in restul tarilor, care e vaccinat, mai ales in zonele urbane. E un lucru pozituv, Op arte din populatie a trecut prin boala. Sunt doua posibilități: sa creasca numărul de cazuri, dar nu impact serios pe ATI, si limitat decat cel care a fost acum cateva luni.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, vineri, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate peste 15.800 de persoane, din care peste 11.000 cu prima doză.
Veşti proaste pentru românii care vor fi obligaţi să intre în CARANTINĂ la revenirea în ţară după concediu. Modificarea intră în vigoare de la 1 august
Potrivit CNCAV, 15.863 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care 11.168 cu prima doză.
În aceeaşi perioadă, au fost raportate 13 reacţii adverse: 9 la vaccinul Pfizer, una la Moderna şi 3 la cel produs de Johnson & Johnson. Alte 55 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.
Până în prezent, 4.993.756 de persoane au fost vaccinate cu prima doză. CNCAV a precizat că prin introducerea în RENV a dozelor efectuate în afara României pentru persoanele care au o doză administrată în România (conform OUG 68/2021), numărul total al beneficiarilor vaccinaţi cu prima doză suferă modificări (scăderi), deoarece aceştia devin persoane vaccinate cu schema completă. Un număr de 4.845.700 de persoane au schema de vaccinare completă.
Suceava: Primul caz de infectare cu varianta Delta a fost confirmat în judeţ
În judeţul Suceava a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, la un bărbat venit din Marea Britanie în data de 9 iulie. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat, vineri, că Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a transmis pe 29 iulie confirmarea, în urma secvenţierii, a infectării cu tulpina Delta în cazul bărbatului revenit din Marea Britanie.
Potrivit DSP Suceava, persoana respectivă a prezentat simptome de boală, iar în urma testării pentru COVID-19 a fost depistată pozitiv pe 10 iulie, când a şi intrat în izolare la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie, având o evoluţie favorabilă.
În judeţ nu s-a înregistrat niciun caz nou de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, iar incidenţa cazurilor se menţine la 0,03 la mie.
În Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) sunt internaţi şapte pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, cu forme medii de boală, iar câte două persoane infectate cu noul coronavirus sunt internate în Spitalul Municipal Rădăuţi, respectiv Spitalul de Boli Cronice Siret.
Dintre cele 114 UAT-uri din judeţ, 98 nu au niciun caz de infecţie cu noul coronavirus în evoluţie.