Valeriu Gheorghiţă a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 14.600 de persoane s-au vaccinat în cadrul maratonului de vaccinare organizat în weekend, în Capitală.
„În weekend în Bucureşti s-au vaccinat peste 14.600 de persoane la maratonul de vaccinare. La nivel national au fost 14 judeţe in care au avut loc astfel de evenimente şi s-au vaccinat în jur de 23.140 de persoane. Astfel de actiuni vor continua pana la finalul anului.
Sambata a avut loc un maraton de informare derulat la Biblioteca Naţională. Au fost 12 ore de sesiuni informative în care colegii au incercat sa raspunda celor mai frecvente intrebari despre vaccinare şi despre formele bolii. Începând de ieri a fost demarata etapa de administrare a dozei de rapel a persoanelor vaccinate cu Johnson”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
În acest moment, la nivel national sunt peste 756 de centre de vaccinare active pe toate cele 4 tipuri de vaccinuri. În platforma de programare sunt peste 698.000 de persoane programate pentru toate cele trei tipuri de doze, cumulând 4 tipuri de vaccinuri. Cele mai multe persoane sunt programate pentru vaccinul de la Pfizer.
„Avem o scădere cu peste 50 la suta a numărului de persoane vaccinate cu doza 1 în săptămâna precedentă fata de săptămâna anterioară. Dacă menţimem acest ritm de vaccinare, de 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de peroane vaccinate pe care îl putem atinge la sfârşitul anului este de 8,5 milioane, aproximativ 50 la sută din populaţia eligibilă, mult mai putin fata de cat preconizam iniţial. O rata de vaccinare de 50 la sută din populatie este insuficienta pentru a preveni un impact semnificativ al viitoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru care este în plină evoluţie.
Cred ca aceasta scadere a ratei de vaccinare are cel putin 2 motive. Din păcate, în perceptia publicului există o ameliorare a ratei de infectare. Al doilea motiv este legat de faptul ca s-a tergiversat foarte mult elaborarea cadrului legislativ care prevede normele de implementare a certificatului verde. Tarile care au o rată mare de acoperire vaccinală nu au nevoie de aceste certificat digital. Este important pentru noi sa adoptam acest certificat cat mai repede pentru că in felul acesta menţinem echilibrul intre masurile de sanatate publica si posibilitatea de a ne desfasura in conditii cat mai aproape de normal din viata de zi cu zi şi este o măsură de stimulare a ratei de vaccinare. Obiectivul nostru este sa crestem rata de vaccinare pentru a putea limita impactul pe care pandemia îl are la nivel national”, atrage atenţia Valeriu Gheorghiţă.
Deşi în acest moment situaţia epidemiologică tinde să devină stabilă, coordonatorul campaniei de vaccinare avertizează că nu este încă finalul valului patru.
„Situaţia epidemiologică tinde să devina stabilă, dar nu este finalul valului patru. In multe tari se inregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri. Problema este ca in tarile cu acoperire mare vaccinala, pandemia nu mai are un impact semnificativ. Nu creste şi numarul cazurilor grave si al deceselor”, a precizat medicul militar.
Potrivit ultimelor informații, numărul persoanelor care s-au vaccinat în ultimele 24 de ore este de 69.900, situație ce ar putea face ca România să rateze ținta de peste jumătate dintre cetățeni imunizați cu ser până la sfârșitul anului.
De la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate în total 13.292.391 de doze, iar 6.568.540 de români sunt imunizați cu schema completă.
Numărul cazurilor noi este în scădere, dar, din păcate, numărul deceselor este în continuare extrem de mare. De asemenea, la ATI sunt în continuare peste 1850 de pacienţi în stare foarte gravă.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 9 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.589 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 487 decese dintre care 25 anterioare.
Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 9 noiembrie 2021. Măsurile de protecție sanitară și combatere a răspândirii COVID-19 se vor aplica în continuare.
Peste două milioane de elevi și preșcolari au reluat luni, 8 noiembrie, cursurile, cu prezență fizică. Este vorba despre 4.847 de unităţi de învăţământ, şcoli şi gradiniţe de stat şi private, în care rata de vaccinare a depășit pragul de 60%.
La propunerea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, va fi analizată posibilitatea reluării cursurilor cu prezență fizică în localitățile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie, chiar dacă procentul persoanelor vaccinate din școala sau grădinița care funcționează în respectiva localitate este sub pragul de 60%.
Propunerea va face obiectul următoarei Hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la finalul acestei săptămâni, și va ține cont de evoluția epidemiologică.