Valeriu Gheorghiţă: „O rată de vaccinare de 50 la sută din populaţie este insuficientă pentru a preveni impactul viitoarelor valuri pandemice”

Valeriu Gheorghiţă a făcut noi precizări, în cadrul conferinţei de presă de marţi după-amiază, privind evoluţia campanie de vaccinare în România.
Loredana Brumă
09 nov. 2021, 14:12
Valeriu Gheorghiţă:

Valeriu Gheorghiţă a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 14.600 de persoane s-au vaccinat în cadrul maratonului de vaccinare organizat în weekend, în Capitală.

Valeriu Gheorghiţă: În weekend în Bucureşti s-au vaccinat peste 14.600 de persoane la maratonul de vaccinare

„În weekend în Bucureşti s-au vaccinat peste 14.600 de persoane la maratonul de vaccinare. La nivel national au fost 14 judeţe in care au avut loc astfel de evenimente şi s-au vaccinat în jur de 23.140 de persoane. Astfel de actiuni vor continua pana la finalul anului.

Sambata a avut loc un maraton de informare derulat la Biblioteca Naţională. Au fost 12 ore de sesiuni informative în care colegii au incercat sa raspunda celor mai frecvente intrebari despre vaccinare şi despre formele bolii. Începând de ieri a fost demarata etapa de administrare a dozei de rapel a persoanelor vaccinate cu Johnson”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

În acest moment, la nivel national sunt peste 756 de centre de vaccinare active pe toate cele 4 tipuri de vaccinuri. În platforma de programare sunt peste 698.000 de persoane programate pentru toate cele trei tipuri de doze, cumulând 4 tipuri de vaccinuri. Cele mai multe persoane sunt programate pentru vaccinul de la Pfizer.

Valeriu Gheorghiţă anunţă o scădere de peste 50 la sută a numărului de persoane vaccinate

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: Câţi oameni mai trebuie să moară să ne convingem că această pandemie este nemiloasă?

„Avem o scădere cu peste 50 la suta a numărului de persoane vaccinate cu doza 1 în săptămâna precedentă fata de săptămâna anterioară. Dacă menţimem acest ritm de vaccinare, de 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de peroane vaccinate pe care îl putem atinge la sfârşitul anului este de 8,5 milioane, aproximativ 50 la sută din populaţia eligibilă, mult mai putin fata de cat preconizam iniţial. O rata de vaccinare de 50 la sută din populatie este insuficienta pentru a preveni un impact semnificativ al viitoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru care este în plină evoluţie.

Cred ca aceasta scadere a ratei de vaccinare are cel putin 2 motive. Din păcate, în perceptia publicului există o ameliorare a ratei de infectare.  Al doilea motiv este legat de faptul ca s-a tergiversat foarte mult elaborarea cadrului legislativ care prevede normele de implementare a certificatului verde. Tarile care au o rată mare de acoperire vaccinală nu au nevoie de aceste certificat digital. Este important pentru noi sa adoptam acest certificat cat mai repede pentru că in felul acesta menţinem echilibrul intre masurile de sanatate publica si posibilitatea de a ne desfasura in conditii cat mai aproape de normal din viata de zi cu zi şi este o măsură de stimulare a ratei de vaccinare. Obiectivul nostru este sa crestem rata de vaccinare pentru a putea limita impactul pe care pandemia îl are la nivel national”, atrage atenţia Valeriu Gheorghiţă.

Deşi în acest moment situaţia epidemiologică tinde să devină stabilă, coordonatorul campaniei de vaccinare avertizează că nu este încă finalul valului patru.

„Situaţia epidemiologică tinde să devina stabilă, dar nu este finalul valului patru. In multe tari se inregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri. Problema este ca in tarile cu acoperire mare vaccinala, pandemia nu mai are un impact semnificativ. Nu creste şi numarul cazurilor grave si al deceselor”, a precizat medicul militar.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: Certificatul verde pentru angajaţi nu ar trebui să ia în calcul testele. Valul 4 nu s-a terminat

 

Potrivit ultimelor informații, numărul persoanelor care s-au vaccinat în ultimele 24 de ore este de 69.900, situație ce ar putea face ca România să rateze ținta de peste jumătate dintre cetățeni imunizați cu ser până la sfârșitul anului.

De la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate în total 13.292.391 de doze, iar 6.568.540 de români sunt imunizați cu schema completă.

Numărul cazurilor noi este în scădere, dar, din păcate, numărul deceselor este în continuare extrem de mare. De asemenea, la ATI sunt în continuare peste 1850 de pacienţi în stare foarte gravă.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 9 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.589 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 487 decese dintre care 25 anterioare.

Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 9 noiembrie 2021. Măsurile de protecție sanitară și combatere a răspândirii COVID-19 se vor aplica în continuare.

Peste două milioane de elevi și preșcolari au reluat luni, 8 noiembrie, cursurile, cu prezență fizică. Este vorba despre 4.847 de unităţi de învăţământ, şcoli şi gradiniţe de stat şi private, în care rata de vaccinare a depășit pragul de 60%.

La propunerea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, va fi analizată posibilitatea reluării cursurilor cu prezență fizică în localitățile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie, chiar dacă procentul persoanelor vaccinate din școala sau grădinița care funcționează în respectiva localitate este sub pragul de 60%.

Propunerea va face obiectul următoarei Hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la finalul acestei săptămâni, și va ține cont de evoluția epidemiologică.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!