Valeriu Gheorghiță anunţă că vaccinul Pfizer înregistrează cele mai multe reacții adverse. „La reacții adverse sunt: Pfizer – 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul si 2300: febră, cefalee, stare de obseală.
Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local si 75 de reacții generale.
AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local si trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie”, a spus Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, în privința dozelor, acesta a spus că numărul a ajuns în 16 februarie la peste 1,5 milioane. „Numărul total de doze la 16 februarie este de e de 1.560.590. Stocul existent în această zi este de 262.867 de doze la nivelul centrelor de stocare din țară.
În etapa a doua de vaccinare bilanțul la 15 februarie este de 696.943 de oameni vaccinați, dintre care 242.776 în prima etapă si 453.169 cu a doua doză. În privința oamenilor pe tipuri de vaccinuri: cu BionTech au fost vaccinați 699.215. La Moderna avem 60.916 cu prima doză, de la 4 februarie. Iar cu Oxford 6.012. Sunt date pentru 15 februarie”, a concluzionat acesta.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anunță că VÂRSTA până la care se face imunizarea cu AstraZeneca poate crește
Pragul de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca ar putea fi crescut până la 65 de ani sau chiar peste, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.
Întrebat care sunt intențiile specialiștilor în privința vaccinului AstraZeneca, în contextul în care România folosește acest vaccin la categoria de vârstă 18 – 55 de ani, Valeriu Gheorghiță a spus că datele științifice vor fi reevaluate cu siguranță.
„Vă reamintesc că în luna februarie există date noi referitoare la eficacitatea vaccinului produs de compania Astrazeneca, date care sunt în momentul de față în curs de publicare într-un jurnal de prestigiu. Acestea vor fi trimise și către Agenția Europeană a Medicamentului. În momentul în care aceste date vor fi acceptate și România probabil că va crește acest prag al vârstei la 65 de ani sau chiar peste, dacă datele disponibile vor fi în conformitate cu rata de eficacitate care să ne permită aceste decizii”, a afirmat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.
Acesta a dat asigurări că este un aspect la care autoritățile se uită „cu foarte mare seriozitate”.