Valeriu Iftime: O provoc pe doamna Federovici să vedem care dintre noi știe să scrie mai bine românește; nu are proprietatea tuturor celor spuse, pentru că nu știu dacă vreodată în viața ei a scris vreun proiect

Candidatul PNL la președenția CJ Botoșani, omul de afaceri Valeriu Iftime, spune că nu este nici pe departe un începător în administrație, chiar dimpotrivă, având experiența unor proiecte private de sute de milioane de euro și conducând un grup de firme care plătesc impozite cât întregul buget al județului.
Filip Stan
22 mai 2024, 13:09
Valeriu Iftime: O provoc pe doamna Federovici să vedem care dintre noi știe să scrie mai bine românește; nu are proprietatea tuturor celor spuse, pentru că nu știu dacă vreodată în viața ei a scris vreun proiect

Valeriu Iftime îi răspunde astfel actualului șef al CJ, Doina Federovici (PSD), pe care îl consideră un dezastru din perspectiva funcției publice, inclusiv ținând cont de cum arată acum acest județ, una dintre cele mai puțin dezvoltate zone din România și chiar din Europa.
“O provoc pe doamna Federovici să vedem care dintre noi doi știe să scrie mai bine românește. Nu are proprietatea tuturor celor spuse, pentru că nu știu dacă vreodată în viața ei a scris vreun proiect. Pentru că a scrie proiecte de finanțare europeană e o chestiune în care nu contează dacă lucrezi la stat sau la privat, în administrația publică sau nu. (…) Iart-o, Doamne, că nu știe ce vorbește. Eu nu sunt deloc un începător”, a spus Iftime într-o transmisie live, pe Facebook, cu Eduard Mititelu, după ce Federovici spusese că Botoșaniul nu-și permite începători în administrația publică locală.

Antreprenorul arată că a scris proiecte europene importante și are experiență în elaborarea de bugete, care în primul rând înseamnă reduceri de cheltuieli, nu mână întinsă la ajutor din partea bugetului statului. De altfel, grupul de firme deținut și administrat de Iftime, Elsaco, unul dintre cele mai mari din Botoșani, plătește anual impozite comparabile cu tot bugetul județului.

Iftime spune că nu a intrat în politică pentru că vrea să fie un om politic, pentru că vrea să câștige bani din acest domeniu sau pentru notorietate, întrucât companiile pe care le deține funționează eficient și a ajuns să fie cunoscut și ca urmare a implicării în fotbal, prin finanțarea echipei de fotbal FC Botoșani.

Iftime a decis să intre în politică atunci când a simțit că poate face pentru comunitate mai mult decât cei care conduc acum județul sau au făcut-o în ultimii 30 de ani.

“Eu sunt într-o situație bună, pentru că nefiind în politică nu mi poate reproșa nimic – nici drumurile proaste, nici lipsa gazelor naturale din județ, nici rateurile din domeniul procesării materiilor prime din agricultură, nici problema companiei de apă sau a gunoaielor de la Stăuceni, care dau peste gard și nu știe nimeni să le selecteze. Astăzi, dacă ar fi să analizezi situația Botoșaniului, ar trebuie să spui – cine a făcut câțiva ani de politică trebuie să plece. Nu văd pe cineva care să fii fost un motor adevărat pentru dezvoltarea, bunăstarea județului”, spune Iftime.

Mai departe, antreprenorul se întreabă despre ce vorbesc cei care promit “accelerarea dezvoltării” Botoșaniului – atâta timp cât există o problemă imensă cu nivelul de trai și județul este ultimul din România, poate și din Europa, din multe puncte de vedere – și ce a făcut în ultimii ani cel puțin administrația județeană, în frunte cu Doina Federovici.
“O respect ca om, dar ca președinte CJ este un dezastru. Să nu spună cineva: “doamna ne-a făcut, doamna ne-a dat”. A dat telefoane la București să facă rost de bani, bani de partid, prin Anghel Saligny, să facă niște drumuri, sau jumătăți de drumuri. La Corlăteni de exemplu, a dat bani pentru un drum de 6 km, din 14 km. A făcut o bucată de drum, restul este pământ”, spune Iftime.
El a trecut în revistă și alte “realizări” ale actualei administrații: distrugerea companiei de apă, canalizare în sate fără apă și săli de sport în zone în care nu sunt copii.

Dacă va câștiga șefia CJ, Iftime va cere în primul rând date privind bugetul instituției, se va ocupa de redresarea companiei de apă – care riscă să intre în insolvență sau faliment – va evalua schema de personal, împreună cu o firmă de consultanță și va avea o discuție cu toți primarii, cărora le transmite că va găsi la biroul său ușa deschisă pentru toată lumea, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, importante fiind doar nevoile localităților și proiectele de dezvoltare.

În ceea ce privește situația companiei de apă, Iftime arată că poate fi vorba despre o schemă de personal prea încărcată și că va fi nevoie de o reducere a costurilor generale ale regiei și/sau de majorarea veniturilor, ținând cont de faptul că în mod normal niciodată o companie de apă din lume nu poate ajunge să dea faliment (întrucât vinde apa la un preț care acoperă cheltuielile), doar dacă sunt probleme fundamentale legate de managementul ei.

Iftime vede esențială dezvoltarea mai multor parcuri industriale în județ, nu doar lângă Botoșani ci și în zona localităților Darabani, Săveni, Ștefănești sau Flămânzi. De altfel, candidatul PNL a vorbit recent cu șeful CJ Bihor, colegul de partid Ilie Bolojan, despre atragerea de investitori în parcurile industriale și în general despre proiectele mari de dezvoltare a unui județ, pentru a înțelege cum a reușit Oradea să înregistreze dezvoltarea rapidă pentru care este recunoscută și invidiată la nivel național.
Oradea este acum, și chiar de câțiva ani, în etapa implementării unor proiecte pe care Iftime le analizează și așteaptă să vadă bugetele și resursele disponibile la nivelul CJ, în cazul câștigării alegerilor, pentru a le pune în aplicare.

Din operaționalizarea personalului – redistribuire, reașezare sau diminuarea posturilor – Oradea a reușit să realoce 6 milioane de euro pe an către investiții, a spus Iftime, adăugând că și Botoșaniul poate ajunge astfel la optimizarea unor cheltuieli de 2 milioane de euro.
Iftime a vorbit și despre alte proiecte, precum cel de înființare a unui “port pe uscat” pentru reconstrucția Ucrainei, respectiv un hub cu toată infrastructura necesară companiilor care se vor implica în refacerea țării vecine, după finalizarea războiului.
Într-o primă etapă, trebuie găsite împreună cu administrația județului vecin Suceava câteva locații potrivite și delimitate aceste zone, chiar și înainte de eliberarea de sarcini a terenurilor. Alegerea amplasamentului și implicit lansarea proiectului trebuie să aibă loc în acest an, pentru a putea pregăti mai departe următorii pași.

În discuția cu Eduard Mititelu, Iftime a mai spus că mulți dintre românii plecați în străinătate s-ar întoarce în România, sub rezerva îndeplinirii unor condiții (un sistem birocratic simplificat, mai multe proiecte mici finanțate de către autorități sau UE etc), că nu este de acord cu evenimente de tipul “zilele orașului” plătite cu bani publici și a ținut să recomande în special tinerilor să vină la vot, indiferent ce opțiuni politice au, pentru a-și exercita unul dintre cele mai importante drepturi pe care le au și a-și face auzită vocea, și să aibă încredere în ei și în ceea ce pot să schimbe în bine în România.

Acest material fost realizat la comanda PNL – filiala Botosani. Cod unic de identificare:  C.M.F. 21240015

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Legendarul handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!