Fostul ministru al Justiţiei a explicat că textul Constituţiei este foarte clar: preşedintele României se bucură de imunitate pe perioada mandatului, cu exceptia acuzaţiei de tradare.
„Cum în speţă nu este vorba de o asemenea infracţiune, singura solutie posibila, potrivit legii fundamentale, este suspendarea procesului pana expira mandatul. Oricum, in prima instanta, presedintele a avut o solutie buna şi, cel puţin acest moment, nu are nicio problemă sub aspectul incompatibilităţii”, a precizat Stoica.
„Într-o asemenea situaţie, din oficiu se poate dispune suspendarea chiar dacă nu este o cerere de suspendare”, a insistat avocatul lui Iohannis, adaugand ca „ramane de vazut daca Inalta Curte va putea sa primeasca cererea”.
ÎCCJ decide miercuri dacă preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat în incompatibilitate
Întrebat ce efecte ar putea avea o decizie in favoarea ANI, dupa expirarea mandatului şefului de stat, Valeriu Stoica a răspuns: „Este o situaţie pur ipotetică, ca atare nu o iau în considerare”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă miercuri recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în procesul cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Reprezentanţii A.N.I. susţin că, pe vremea când era primar al municipiului Sibiu, Iohannis s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate.
Deşi au existat informaţii că Stoica este avocatul lui Iohannis în acest proces, Administraţia Prezidenţială a negat acest lucru.
„Având în vedere unele informaţii apărute în presă şi declaraţiile făcute de domnul Valeriu Stoica cu privire la procesul dintre Agenţia Naţională de Integritate şi domnul Klaus Iohannis, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, facem precizarea că Preşedintele României nu a fost şi nu este reprezentat în acest proces de domnul Valeriu Stoica”, se arată într-o precizare a Preşedinţiei.