„Legea declarată constituţională de către CCR permite o abordare extinsă a relaţiilor europene, cu implicarea mai multor instituţii, pentru reprezentarea mai largă şi mai adecvată a intereselor diverse din societate în ceea ce priveşte politicile europene”, a precizat Zgonea într-o declaraţie de presă remisă Agerpres.
El a adăugat că, în lumina acestei decizii, România va putea fi reprezentată mai bine în Consiliul European iar Parlamentul va putea să hotărască în mod obiectiv care dintre cei doi poli ai puterii executive poate îndeplini cel mai bine mandatul de reprezentare, în funcţie de agenda Consiliului.
Curtea Constituţională a respins sesizarea de neconstituţionalitate pe care preşedintele Traian Băsescu a făcut-o în legătură cu legea prin care parlamentarii au stabilit că ei trasează sarcinile preşedintelui în relaţia cu Uniunea Europeană. Traian Băsescu susţinea că preşedintele este singurul care decide politica externă a României.
Victoria USL la CCR este parţială deoarece, chiar dacă judecătorii Curţii au decis că Parlamentul îi poate da mandat de reprezentare preşedintelui la Consiliul European, rămâne la latitudinea preşedintelui dacă ţine seama sau nu de acest mandat.
În schimb, dacă preşedintele decide să-l trimită pe primul-ministru la Bruxelles, mandatul din partea Parlamentului devine obligatoriu.
Disputa pe reprezentarea la Consiliul European a început încă din vara anului 2012 când prim-ministrul Victor Ponta a mers la o reuniune a Consiliului European, fără acordul preşedintelui Traian Băsescu.
Acesta din urmă a reclamat la Curtea Constituţională o încălcare a atribuţiilor preşedintelui în domeniul politicii externe, aşa cum sunt ele definite în Constituţie, iar judecătorii CCR i-au dat dreptate.
Coaliţia nu s-a resemnat cu decizia Curţii şi Parlamentul a adoptat o lege prin care şeful statului este obligat să-şi prezinte mandatul în faţa forului legislativ, acesta urmând să adopte o hotărâre de care preşedintele României este obligat să ţină seama în discuţiile pe care le poartă la Bruxelles.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 28 iunie 2012, că, pentru prima dată în 8 ani de mandat, a fost „împiedicat” să îşi exercite atribuţiile constituţionale. Şeful statului a mai spus că, în premieră, după revoluţie, un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără a avea mandat şi a arătat că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European.