Preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns astfel, într-o conferinţă de presă, la întrebarea dacă va fi o prioritate legislativă pentru 2015 schimbarea legii electorale.
„Eu sunt de acord, numai să nu mai conteste colegii noştri la Curtea Constituţională a României (CCR). Tot ‘pedeliştii’ au contestat la CCR şi cu câţiva liberali mai bătrâni Regulamentul şi Statutul deputatului şi senatorului, aproape nouă luni, anul trecut, pentru că nu voiau să plece de la hotel. Şi am pierdut anumite atribuţii care au fost câştigate după aceea şi au pierdut anumite privilegii, colegii. Aşa e şi la legea electorală. Dacă o contestă din nou PDL, eu ce să fac? Mai intrăm cu 78 de inşi în plus în Parlament, pentru care plătim cu toţii”, a spus Zgonea.
În ceea ce priveşte sistemul de vot, preşedintele Camerei a afirmat că România are nevoie de alegeri pe listă. „Sunt foarte mulţi oameni total nepregătiţi care au intrat în Parlamentul României şi care nu sunt în stare după doi ani să ştie Regulamentul Camerei Deputaţilor. Are două sute de articole. Dacă vă uitaţi pe CV-ul lor sunt profesori, lectori universitari, doctori, doctoranzi, dar ei nu sunt în stare să citească 200 de articole”, a spus Valeriu Zgonea.
În opinia acestuia, mărimea optimă a Parlamentului ar fi de 300 de parlamentari, la care se adaugă 18 locuri pentru minorităţile naţionale altele decât cea maghiară, la Camera Deputaţilor şi 100 la Senat.
„Este un proiect foarte bun, este o structură flexibilă, păstrează bicameralismul şi poate să lucreze eficient. În acest moment, Camera Deputaţilor are 404 parlamentari. Vă reamintesc că nu au fost niciodată toţi în sală, nici când s-a depus jurământul”, a menţionat Zgonea.
Acesta a mai spus că miercuri câţiva parlamentari s-au plâns că nu-i primeşte nimeni la Parlament. „I-am văzut pe cinci colegi, ieri (miercuri – n.red.), în faţa Parlamentului, toţi de la opoziţie, care s-au plimbat prin patru-cinci partide, care au trimis o informare la Biroul Permanent şi plângeau în faţa jurnaliştilor că nu i-a primit nimeni în Parlament. Păi, cine să-i primească? Au birouri, au sala de şedinţe, cheia este la femeia de serviciu, ce, trebuie să-i primească cineva? Sunt aleşi. Ah, nu poţi să desfăşori activitatea? Normal. Pentru că toţi respectăm legea şi Regulamentul. Şi trebuia să facă o cerere către Biroul Permanent pe care, azi, Biroul se va reuni, aşa cum v-aţi obişnuit în ultimii ani de când eu conduc Camera Deputaţilor, pentru a trimite la Comisia juridică dosarul primit de la ministrul Justiţiei în cazul dlui deputat Roşca. Şi vom discuta această informare”, a precizat Zgonea.