„Toate organizaţiile doresc să introducem în mandatul acestei comisii (Comisia de cod electoral) dezbaterea cu privire la modificările pentru legea partidelor politice şi pentru legea finanţării partidelor politice. Pentru cele două şi pentru legea administraţiei publice locale suportul de a merge în paralel cu comisia de a ne susţine cu diferite studii, analize, o legătură cu mediul universitar este 100%. Se discută în acest moment dacă pot să ne susţină pe aceleaşi teme şi în zona modificării legii pentru alegerea parlamentarilor şi pentru alegerea preşedintelui României, care au alte termene diferite”, a declarat Zgonea la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ONG-urilor pe tema legilor electorale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că ONG-urile consideră că formula prin care se stabilesc actorii politici este cea stabilită de legea partidelor politice şi de legea finanţării partidelor politice iar dacă se doreşte o nouă „cultură politică”, nu se poate schimba doar legea electorală.
„Ei spun aşa (ONG-urile – n.r.): formula prin care se stabilesc actorii politici este formula stabilită de legea partidelor politice şi de legea finanţării partidelor politice, dacă vrem să avem o nouă cultură politică, nu putem să schimbăm doar legea electorală pentru că ce poţi să schimbi acolo nişte condiţionalităţi tehnice care sunt rezultate din experienţa alegerilor, un număr mai suplu a numărului de parlamentari, de aleşi locali pe o condiţie legată de participare, de câţi reprezinţi şi câteva chestiuni stabilite de BEC şi de AEP în urma scrutinurilor electorale. Poţi să revii la un vot al primarilor în două tururi, poţi să faci un alt tip de alegeri, tip de scrutin pentru preşedintele consiliului judeţean sau pentru parlamentari pe listă, uninominal, dar esenţa este cum faci o nouă selecţie, cum se stabilesc noile partide politice, cum se finanţează partidele politice în aşa fel încât să vezi circulaţia fondurilor către partidele politice şi cum alegi o nouă clasa politică pe o nouă cultură pentru următorii 10-25 de ani”, a spus Zgonea.
El a afirmat că au fost trei elemente pe care le-au discutat – cine, ce şi cum.
„Am avut o primă întâlnire cu ONG-urile care s-au asociat într-un format „Politică fără bariere” şi care au propus Parlamentului, grupurilor politice parlamentare şi partidelor politice parlamentare un dialog pe teme esenţiale, sunt trei elemente pe care noi le-am discutat – cine, ce şi cum. Cine candidează pentru a fi demnitar în statul român, care este legislaţia prin care se stabilesc partidele politice şi cum se finanţează ele şi cum candidează, adică legile electorale. Eu am explicat că în competenţa Comisiei de cod electoral sunt doar trei legi electorale – legea pentru alegerea administraţiei publice locale, legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi legea pentru alegerea preşedintelui României”, a arătat Zgonea.
Zgonea a precizat că au stabilit ca pe 28 ianuarie ONG-urile să facă o prezentare la Comisie cu privire la principalele modificări pe care vor să le facă la acest pachet de trei legi.
„Le-am spus că există în interiorul comisiei un suport pentru a introduce şi cele două noi legi în pachetul legilor electorale dar nu avem acest mandat din partea Parlamentului şi le-am cerut să facă un lobby consistent la toate partidele care sunt cu membri în această comisie astfel încât să facem la începutul lunii februarie o modificare dacă ea se doreşte şi are suportul majoritar al membrilor partidelor politice parlamentare”, a punctat Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut joi o întâlnire cu reprezentanţi ai ONG-urilor pe tema elaborării propunerilor legislative privind legile electorale. La întâlnire au participat reprezentanţi ai organizaţiilor care au format grupul „Politica fără Bariere”, din care fac parte Asociaţia E-Civis, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia România Vie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniţi Salvăm, Expert Forum, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum, Rezistenţa Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.