„Puteţi să-i întrebaţi pe colegii liberali de ce s-au răzgândit de ieri până astăzi. Eu ştiu că aici, în interior, ca peste tot unde se lucrează în echipă, în momentul în care liderul echipei şi ceilalţi spun da şi nimeni nu are nicio obiecţie, însemnă că toată lumea a acceptat această idee”, a spus Zgonea, adăugând că, personal, îi displace faptul că se ia o decizie în echipă şi cineva din echipă spune că nu ştie.
„Mie, personal , îmi dispalce să luăm o decizie într-o echipă, după aceea cineva care face parte din echipa respectivă şi este informat de colegii săi face conferinţă de presă şi spune că domnia-sa nu ştie. Ştie, pentru că colegii domniei-sale care iau decizii, au fost parte a acestei decizii”, a explicat Valeriu Zgonea, adăugând că el, chiar dacă nu ia parte la o decizie a echipei, o pune în aplicare.
Zgonea a detaliat cum s-a ajuns la discuţia din cabinetul său privind această comisie.
„A fost o discuţie legată de subcomisia CEC, după care noi am spus că nu este o comisie şi atunci primul-ministru Victor Ponta şi ceilalţi colegi au spus: domnule, o comisie comună ar fi mult mai bună ca să nu fie nici la Camera Deputaţilor, nici la Senat, aşa cum a fost şi comisia Roşia Montană, dând mult mai multă substanţă şi o analiză profundă a acestei chestiuni”, a detaliat Zgonea.
Valeriu Zgonea a mai spus că decizia privind elaborarea documentelor pentru constituirea comisiei pe „cazul Călăraşi” a fost luată în cabinetul său de la Cameră şi au fost prezenţi miniştrii Chiţoiu, Câmpeanu şi Stroe, care nu au avut obiecţii, ceea ce înseamnă, din experienţa sa, că a fost acceptată.
„Concluziile privind comisia pe cazul Călăraşi au fost luate la mine în cabinet de membrii Guvernului, reprezentanţii celor 3 partice politice, de aceea am considerat oportun să vă informez ieri că cei doi lideri ai grupurilor politice parlamentare PSD de la Camera Deputaţilor şi Senat, împreună cu echipa tehnică lucrează la un draft pe o comisie specială sau de anchetă care să elucideze cazul Călăraşi. Decizia a fost anunţată şi a fost discutată în cadrul echipei care face parte din USL. Niciunul dintre colegii de la PNL care au fost de faţă, doamna Câmpeanu, domnul Stroe şi domnul Chiţoiu, nu au avut nicio obiecţie legată de iniţierea acestui draft”, a afirmat Zgonea.
El a adăugat că, din experienţa sa în privinţa lucrului în echipă, acest lucru înseamnă că propunerea a fost acceptată în unanimitate de cei prezenţi.
„Eu, din puţina experienţă pe care o am în privinţa lucrului în echipă, spun că, dacă nimeni nu ridică obiecţii atunci când suntem toţi strânşi, înseamnă că acea propunere este acceptată în unanimitate de cei care sunt prezenţi”, a adăugat Zgonea.
Zgonea a mai spus că, în continuare, merge pe ce ştie că s-a discutat şi, până la următoarea întâlnire a USL, va propune, împreună cu colegii PSD, draftul pentru constituirea comisiei.
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, miercuri, că până în prezent nu există un acord al PNL pentru o comisie privind „cazul Călăraşi”, el menţionând însă că liberalii sunt deschişi să discute acest subiect în USL.
„În ceea ce priveşte comisia de anchetă, ieri (luni – n.r.) noi nu am avut nicio discuţie pe acest subiect. Şi, până în prezent, subliniez acest lucru, nu există un acord al PNL pentru această comisie. Suntem dispuşi, suntem deschişi să discutăm acest subiect, dar acest subiect poate fi discutat numai în USL. Nu este o decizie care se ia la nivelul grupurilor parlamentare, este vorba de o decizie politică. Deci, nu există în acest moment un acord, dar suntem deschişi să discutăm acest subiect, e firesc, ca între parteneri în USL”, a spus Scutaru, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a negat, miercuri, contactat de „Gândul”, că ar fi fost sunat de premier marţi şi ar fi discutat despre subiectul comisiei de anchetă privind „cazul Călăraşi”, aşa cum spusese anterior Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, după ce a avut o discuţie telefonică, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, cu Crin Antonescu, preşedintele Senatului, că PNL este de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte retrocedările agricole din judeţul Călăraşi.