Văleu, văleu, văleleu! 13 artiști de muzică populară riscă închisoarea pentru înșelăciune și fals în declarații! ”N-am știut că nu am dreptul”

Nu mai puțin de 13 artiști de muzică populară, soliști și instrumentiști, riscă închisoarea pentru înșelăciune și fals în declarații. Ei ar fi încasat ilegal sume de zeci de mii de lei în total.
Irina Dumitrescu
21 sept. 2024, 09:00
Văleu, văleu, văleleu! 13 artiști de muzică populară riscă închisoarea pentru înșelăciune și fals în declarații! ”N-am știut că nu am dreptul”

Cei 13 artiști de muzică populară sunt din Gorj, iar acuzațiile care le sunt aduse vizează infracțiuni comise în perioada pandemiei de Covid, notează fanatik.

În timpul pandemiei, s-au luat măsuri ce urmăreau, printre altele, să sprijine artiștii care nu au mai putut lucra în perioada restricțiilor. Respectivele restricții au însemnat și suspendarea temporară a manifestărilor cultural-artistice. Mai mult, tot din cauza pandemiei, nu s-au mai putut organiza nunți, notezuri și alte evenimente private care, în mod normal, erau o sursă importantă de bani pentru multe nume din muzică.

Astfel, artiștii putea primi, lunar, indemnizații cu rol compensator de 75 la sută din salariul mediu brut. Condiția era ca ei să demonstreze că se întrețin exclusiv din muzică și că, din pricina restricțiilor, nu mai pot încasa bani la evenimente.

Anchetatorii din acest dosar susțin că cei 13 artiști din Gorj au depus declarații conform cărora se întrețin exclusiv din muzică, deși erau cadre didactice, angajați la ansambluri artistice sau dețineau funcții în firme, mai notează sursa citată.

Citește și Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pe legea inițiată de PNL pentru ca Iohannis să poată candida la Senat. Cum motivează decizia

Unii artiști s-au dat de gol după ce au postat, pe rețele de socializare, imagini de la diferite evenimente desfășurate exact în perioadele pentru cereau indemnizații, informa, în august, gorjonline.

Cei 13 artiști care pretindeau că erau afectați de pandemie ar fi încasat astfel 4.000, 8.000 sau chiar 16.000 de lei, de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), care este parte civilă în acest dosar. Prejudiciul în acest dosar este estimat la zeci de mii de lei.

Cazul este pe rol la Judecătoria Târgu Jiu care, în iunie, a respins excepțiile și cererile formulate de artiști prin intermediul avocaților, considerate neîntemeiate, se precizează pe portalul instanței.

”N-am știut că nu am dreptul”

Cei 13 artiști judecați sunt Roberta Maria Crintea, Victoria Lăcătușu, Nicoleta Ramona Lăcătușu, Romina Teodora Pană, Raluca Doriana Sandu, Cristina Olteanu, Maria Violeta Ciocăzanu (fostă Priboi), Florina Cristina Grădinaru, Ramona Diana Bărănescu (fostă Istudor), Laviniu Gabriel Păducel, Marian Piscureanu, Alexandru Deaconescu și Marius Baldovin. La mulți dintre ei, infracțiunile de care sunt acuzați sunt, potrivit procurorilor, în formă continuată.

”Nu am ştiut că în condiţiile în care eram angajată şi primeam salariu de la angajator, nu aveam dreptul de a solicita şi de a beneficia de indemnizaţia de sprijin. Arăt faptul că nu mi-am declarat veniturile obţinute de la de AJPIS Gorj şi nu am plătit impozitul aferent acestor venituri, însă precizez că am restituit integral sumele de bani obţinute de la AJPIS Gorj”, le-a spus anchetatorilor unul dintre artiștii judecați în acest dosar.

Citește și „Se vedea că e supărată”. De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara șefă de la UMF. Vecinii fac dezvăluiri

Codul penal prevede închisoare de la șase luni la trei ani pentru înșelăciune, în timp ce falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă.

Cazul artiștilor din Gorj nu este singular. În martie 2023 de pildă, anchetatorii au făcut percheziții în cinci județe și în București, la mai mulți artiști și organizatori de evenimente care ar fi încasat ilegal indemnizații în timpul restricțiilor impuse de pandemie. Prejudiciul în acel caz era de peste 560.000 de lei.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
O zi ieșită din comun. Anunț surprinzător de la meteorologi
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore