Validarea mandatelor noilor consilieri locali şi judeţeni se va face prin ordin al prefectului

Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă conform căreia, ulterior constituirii consiliului local, validarea sau invalidarea unor noi mandate se face pe baza propunerii comisiei de validare prin ordin al prefectului.
Filip Stan
18 dec. 2017, 18:43
Validarea mandatelor noilor consilieri locali şi judeţeni se va face prin ordin al prefectului

Potrivit proiectului, adoptat cu 76 voturi ”pentru”, două abţineri şi 33 ”împotrivă”, ordinul prefectului se va emite în termen de două zile de la data înregistrării propunerii comisiei de validare, scrie Mediafax.

De asemenea, conform propunerii, care modifică legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, ”şedinţele consiliului local se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie, cu excepţia situaţiei în care în şedinţa respectivă se propune şi validarea sau invalidarea unui sau a unor consilieri locali noi, dacă validarea ar asigura prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie”.

”În condiţiile actuale, impuse de legea administraţiei publice locale, nu poate fi adoptată hotărârea privind validarea unui nou consilier de pe lista suplimentară a partidului, deoarece şi această hotărâre presupune o majoritate în plen, în condiţiile în care consilierul în cauză nu poate participa la luarea hotărârii. De exemplu, în CJ Bihor, şapte şedinţe ordinare şi extraordinare nu s-au ţinut, deoarece nu a fost întrunit cvorumul legal de şedinţă datorită faptului că mandatul consilierului care trebuia validat ar fi asigurat majoritatea pentru desfăşurarea conform legii a şedinţei”, prevede documentul. 

Conform expunerii de motive, semnată de Cseke Attila (UDMR), Korodi Attila (UDMR), Ionuţ Sibinescu (ALDE), Varujan Vosganian (ALDE), Şerban Nicolae (PSD) şi Ioan Munteanu (PSD), propunerea vizează rezolvarea blocajelor instituţionale, care se produc atât la nivel local cât şi judeţean, din cauza împiedicării validării mandatelor noi ale consilierilor locali şi judeţeni.

Propunerea a fost criticată de senatorul USR Florina Presadă, care a apreciat că este inoportună şi va duce la un „paralelism în proceduri”.

”Dacă instituim o procedură paralelă celei deja existente şi care se utilizează deja pentru validarea mandatelor de consilier local, la constituirea Consiliului Local, nu am face decât să instituim o inegalitate de tratament şi să creăm două categorii de consilieri locale sau judeţeni. Nu putem veni să legiferăm pentru câteva cazuri punctuale, cu o nouă procedură de validare a mandatelor de consilieri locali sau judeţeni. Vom avea un paralelism în proceduri timp de câteva luni. (…) Credem că este o lege cu dedicaţie, vorbim despre un caz punctual, cazul unui mandat de consilier judeţean din CJ Bihor, este vorba despre un mandat de consilier PSD. Iată că ajungem să legiferăm aici în Senat, punctual, în favoarea unui partid politic”, a spus Presadă.

În replică, senatorul social-democrat Ioan Deneş a spus că propunerea legislativă nu vine să reglementeze un caz singular, deoarece există ”sute astfel de cazuri”, în care consiliile locale sau cele judeţene se află într-un blocaj.

„Un mandat de consilier local sau judeţean este o demnitate reprezentativă. Ca să poţi să fii consilier local sau judeţean, înseamnă că în spatele acelui consilier se află un anumit număr de voturi al cetăţenilor din comunitatea respectivă. Asta înseamnă că dacă acel mandat nu e validat, un anumit număr de cetăţeni din comunităţile respective, nu sunt reprezentaţi în consilii”, a afirmat Deneş.

Senatul a fost cameră decizională, proiectul urmând să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care ascunde un secret întunecat. Aici, mai mulți oameni au fost aruncați de pe stânci
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor avea bani, vacanțe și noroc în dragoste. Le merge mai bine ca oricând
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ucrainenii capturează 2.000 de prizonieri ruși în regiunea Kursk
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...