Şedinţa CSM pentru numirea Adinei Florea la şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor, amânată pentru a cincea oară

CSM a amânat marţi, pentru a cincea oară, rezultatele concursului pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care adjunctul secţiei, Adina Florea, s-a situat pe primul loc.
Iulian Tudor
17 sept. 2019, 05:44
Şedinţa CSM pentru numirea Adinei Florea la şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor, amânată pentru a cincea oară

UPDATE Validarea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a fost amânată marți, pentru a cincea oară, scrie HotNews.ro, citând surse din CSM.

Decizia de amânare a validării Adinei Florea la conducerea secției speciale a fost luată cu votul a 10 dintre membrii CSM, în timp ce 9 au votat pentru dezbatere, au precizat sursele citate.

Cei care au votat pentru amânarea validării Adinei Florea au fost ministrul Justiției, Ana Birchall, procurorul general Bogdan Licu, judecătorii Andreea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu și procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruț Olaru, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, conform surselor HotNews.ro.

______

UPDATE Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” cere plenului CSM să amâne discutarea aspectelor ce vizează Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) până când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunţa cu privire la conformitatea înfiinţării acestei structuri cu dreptul european. În cazul în care conducerea CSM nu amână punctele respective, aflate pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, reprezentanţii asociaţiei cer membrilor CSM boicotarea şedinţei. 

„Având în vedere ordinea de zi din data de 17 septembrie 2019, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, conform căreia se doreşte validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, desfăşurat în perioada 11 aprilie -15 iunie 209 şi numirea în funcţie a candidaţilor admişi precum şi validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, organizat în perioada 15 mai – 18 iunie 2019 şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, vă solicităm amânarea discutării acestor puncte de pe ordinea de zi până în momentul pronunţării unei hotărâri în cauzele conexate C-83/19, C-127/19 şi C-195/19 aflate în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi care vizează tocmai conformitatea înfiinţării acestei structuri de parchet cu standardele dreptului UE”, a transmis, marţi, Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”.

Reprezentanţii Asociaţiei fac referire la faptul că o parte dintre întrebările preliminare adresate CJUE vizează existenţa şi funcţionare SIIJ.

„Dacă art 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în special necesitatea respectării valorilor statului de drept, se opune unei legislaţii prin care este înfiinţată şi organizată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, prin posibilitatea exercitării, în mod indirect, a unor presiuni asupra magistraţilor şi dacă principiul independenţei judecătorilor se opune înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul PICCJ, raportat la modalitatea de numire/revocare din funcţie a procurorilor care fac parte din această secţie, modalitatea de exercitare a activităţii în cadrul ei, modul în care este stabilită competenţa în corelaţie cu numărul redus de posturi al acestei secţii”, au mai transmis procurorii.

Aceştia reiterează ideea că opiniile organismelor internationale – Raportul ad hoc privind România (Greco-AdhocRep(2018)2) din 23.03.2018, Raportul de follow-up referitor la Raportul Ad hoc privind România (Greco-AdhocRep(2019)1) din 21.06.2019, opinia preliminară nr. 924/2018 a Comisiei de la Veneţia din data de 13.07.2018 – „au fost în sensul desfiinţării SIIJ şi sublinierii caracterului de anomalie a unei astfel de structuri în cadrul sistemului judiciar”.

„Având în vedere că în cauzele conexate Consiliului Superior al Magistraturii i s-a solicitat prezentarea de observaţii şi faptul că, din datele apărute în mass-media, reiese că cel puţin observaţiile depuse de Comisia Europeană sunt în sensul unei încălcări a dreptului UE prin crearea şi operaţionalizarea SIIJ considerăm că o discuţie privind conducerea acestei instituţii şi structura sa de personal, la acest moment, nu este oportună şi poate constitui un obstacol suplimentar în punerea în acord a cadrului national cu o decizie care ar constata încălcarea dreptului european.În cazul în care conducerea Consiliului Superior al Magistraturii nu doreşte prorogarea discutării punctelor 2 şi 3 de pe ordinea de zi solicităm membrilor CSM, în mod individual, să nu participe la o astfel de dezbatere având în vedere principiul supremaţiei dreptului european şi rolului lor de garant al statului de drept şi al independenţei justiţiei”, au mai transmis reprezentanţii Asociaţiei.

Ştirea iniţială: 

Plenul CSM a avut de mai multe ori pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc.

De patru ori şedinţa s-a amânat din lipsă de cvorum, ultima dată în 3 iulie. Plenul s-a reunit şi în 2 august, dar validarea concursului pentru secţia specială nu s-a aflat pe ordinea de zi.

Şapte dintre membri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, au cerut amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Aceştia au precizat anterior că în mod deliberat nu participă la şedinţele plenului.

Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE: Înfiinţarea Secţiei Speciale contravine legislaţiei europene

În schimb, reprezentanţii societăţii civile au transmis că această atitudine nu li se pare normală.

Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională, ea clasându-se pe primul loc după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere.

Validarea rezultatului concursului şi numirea în funcţie a candidatului admis se află pe poziţia 3 pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului CSM, programată să înceapă la ora 14.30

Adina Florea a obţinut punctajul 9,86.

Pe locul al doilea s-a situat Sorin Eugen Iasinovschi cu punctaj final 8,85, în timp ce Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a obţinut punctajul 3,85. Între timp, Pîrlog este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale” din cauza unor declaraţii referitoare la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Conform CSM, rezultatele concursului sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Candidaţii au susţinut un interviu şi au prezentat un proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație