Declaraţia fost susţinută la Palatul Victoria, la finalul întâlnirii cu premierul Victor Ponta.
„Trebuie eliminate orice demagogie şi stigmatizare şi trebuie să găsim soluţii foate concrete. Dorim ca, împreună cu autorităţile române, să transmitem opiniei publice mesajul că sunt făcute eforturi pentru o soluţie de reintegrare a romilor în ţara lor de origine”, a spus ministrul francez de Interne, Manuel Valls.
La rândul său, premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul nu se „derobează” de responsabilitatea care-i revine în ceea ce priveşte integrarea romilor şi a apreciat că viitorul comunităţilor de romi trebuie să fie în Europa, dar în principal în ţara de origine.
„Pentru acesta, trebuie perseverenţă, răbdare şi acţiuni concrete. Este nevoie de sprijin şi asistenţă din partea Uniunii Europene şi a Franţei”, a spus Ponta.
El a adăugat însă că „adevărata soluţie” va apărea doar atunci când copiii romi vor merge la şcoală pentru a beneficia de educaţie, iar membrii comunităţii vor avea locuri de muncă în România.
„Guvernul este hotărât să treacă de la declaraţii de bune intenţii la fapte concrete, iar Autoritatea pentru Romi va trebui să utilizeze mai bine fondurile europene şi naţionale de care beneficiază”, a adăugând Ponta, precizând că şi organizaţiile de romi trebuie să se implice în acţiunile derulate de autorităţile centrale şi locale.
„Nu voi spune niciodată că problema comunităţilor de romi din Franţa este doar a Franţei, nu şi a României, ci consider că lucrând împreună pot apărea rezultate concrete”, a conchis Ponta.
Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt „şi alţii care au sosit”.
Marţi, acesta a declarat că Franţa „nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei”, el spunând că, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.
În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.
La sfârşitul lui august, Manuel Valls a anunţat, referitor la România şi Bulgaria, că vrea „să înţeleagă de ce nu se desfăşoară politici de inserţie puternice”. Anterior, el a acuzat „ţările de origine” că implimentează „politici care discrimnează de decenii aceste populaţii”, confruntate cu sărăcia, şomajul şi analfabetismul.