Valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România în scădere cu 2,1%

Valoarea depozitelor sucursalelor băncilor străine din România a înregistrat o scădere de 2,1 la sută, la finele trimestrului IV 2011, dar pe ansamblul sistemului s-a înregistrat o creştere a valorii depozitelor cu 3,7 la sută, până la 309,4 miliarde lei, cel mai mare nivel din ultimii ani, informează, luni, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).
Romania TV
23 ian. 2012, 10:39
Valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România în scădere cu 2,1%

Numărul deponenţilor garantaţi din evidenţele instituţiilor de credit participante la Fond a înregistrat prima creştere, după o perioadă de doi ani de contracţie. Faţă de 30 septembrie 2011, numărul total al deponenţilor garantaţi s-a mărit, până la finele anului, cu 2,4%, ajungând la 15.608.720 persoane, din care 99,8% din deponenţi sunt acoperiţi integral.

„Dinamica pozitivă a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinată de evoluţia ascendentă înregistrată la nivelul instituţiilor de credit participante la Fond, cu o variaţie trimestrială de +4,1%. În schimb, valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România a cunoscut un declin cu 2,1%”, pregizează FGDB, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Cele 33 de instituţii de credit participante la Fond concentrau, la 31decembrie 2011, 92,5% din valoarea totală a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din România. Cea mai mare influenţă la majorarea valorii totale a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond revine depozitelor negarantate ale persoanelor juridice (+2,4 puncte procentuale). Valoarea depozitelor garantate, care reprezenta 50% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond, s-a mărit cu 3,5% în trimestrul IV 2011, respectiv cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe categorii de deponenţi, persoanele fizice si cele juridice au contribuit cu 54,2%, respectiv 45,8% la sporul depozitelor garantate în ultimul trimestru al anului, precizează Fondul.

Potrivit FGDB, din punctul de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate în lei au avansat mai rapid decât depozitele în valută (+5,1% faţă de +0,6%), acestea din urmă crescând doar în cazul categoriei persoanelor juridice. În raport cu valoarea depozitelor garantate, suma acoperită efectiv de Fond la toate instituţiile de credit participante reprezenta 79,1%.

Variaţia trimestrială a valorii totale a depozitelor persoanelor fizice instituţiile de credit participante, s-a mărit cu 3,1%, ajungând la 113,2 miliarde lei.

La 31 decembrie 2011, 70,6% din valoarea totală a depozitelor garantate corespundea depozitelor de valori sub plafonul de garantare, acestea fiind acoperite integral (valoarea cumulată a compensaţiilor potenţiale pentru această categorie de depozite este egală cu valoarea depozitelor garantate de valori cel mult egale cu 100.000 euro). Pentru depozitele de valori mai mari, compensaţia este limitată la plafonul de garantare, în acest caz valoarea cumulată a compensaţiilor potenţiale reprezentând 29,3% din valoarea totală a depozitelor garantate ce depăşeau echivalentul în lei al 100.000 euro la 31 decembrie 2011, arată instituţia de garantare.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Playtech.ro
Cele mai accesibile destinații turistice din România de Revelion. Unde să te distrezi pe bani puțini în Noaptea dintre Ani
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Avion prăbușit în Kazahstan: Indicii sugerează implicarea unui sistem rusesc
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă