Autoritățile din Japonia fac în continuare apel la populație să folosească mai puțină energie electrică, avertizând că alimentarea cu electricitate va fi dificil de asigurat. Timp de trei zile, temperaturile în centrul Tokyo au fost de peste 35 de grade Celsius, cea mai caldă serie caniculară de când meteorologii au început să înregistreze temperaturile, în 1875, în timp ce în orașul Isesaki, din nord-vestul capitalei nipone, s-a înregistrat un record de 40,2 grade, scrie Reuters.
Numărul internărilor din cauza temperaturilor extreme a crescut marţi dimineață, când 13 persoane au fost transferate la spital, potrivit presei locale, în timp ce cel puțin două decese au fost înregistrate în urma insolaţiei.
Tot marţi, pentru a doua zi consecutiv, autoritățile le cer consumatorilor din zona Tokyo să facă economii de energie electrică pentru a evita restricțiile, deși din cauza acestei situații, autoritățile și-au mai atenuat totuşi avertismentele.
„Evident că sunt niște oameni în vârstă care și-au oprit aparatele de aer condiționat pentru că le cerem oamenilor să economisească energie electrică, dar vă rog – când este atât de cald, nu ezitați să vă răcoriți”, a declarat ministrul Comerțului și Industriei, Koichi Hagiuda, într-o conferință de presă. Furnizarea cu energie electrică a Japoniei a fost îngreunată de când un cutremur din partea de nord-est a țării, produs în luna martie, a forțat închiderea unor centrale nucleare.
Oficialii au închis, de asemenea, câteva fabrici de combustibili fosili vechi, în încercarea de a reduce emisiile de dioxid de carbon. Aceste probleme, împreună cu creșterea cererii de energie electrică, în condițiile temperaturilor ridicate au dus la o penurie a energiei electrice.