De la sfârșitul angajărilor din timpul pandemiei, un număr tot mai mare de angajați au fost concediați de marile companii de tehnologie, inclusiv de Alphabet/Google (12.000 de angajați), Amazon (18.000), Meta (11.000), Twitter (4.000), Microsoft (10.000) și Salesforce ( 8.000).
Cei 12.000 eliminaţi de Google reprezintă 6% din forţa de muncă a unei companii care a trecut de la 5 la 187.000 de angajaţi în mai puţin de 20 de ani. Celelalte mari companii de tehnologie au anunţat până acum reduceri similare sau puţin mai mari, până la aproximativ 10%. O perioadă grea, dar o criză infinit mai puţin gravă decât izbucnirea bulei tehnologice care a costat un milion de americani locurile de muncă în 2000.
Efectul psihologic este devastator pentru că sunt puţini în jur de 50 de ani care să fi trecut prin criza de acum 22 de ani. În Silicon Valley sunt cu precădere tineri care au intrat pe piaţa muncii după acea criză. Ei au experimentat 20 de ani de creştere continuă în companii.
Se simţeau invulnerabili: nu s-au gândit niciodată să fie concediaţi, obişnuiţi să considere compania un loc prietenos, familiar, răsfăţaţi. Acum, totul s-a terminat: companiile tehnologice sunt din nou supuse gravitaţiei. Profiturile scad, investiţiile imaginative ale laboratoarelor Google X sunt anulate, iar valul de disponibilizări face brusc dificilă reabsorbţia acestei forţe de muncă tehnologice.
Dar lucrurile se schimbă şi pentru cei care rămân: nu vor mai fi angajaţi răsfăţaţi (Google i-a concediat şi pe cei 27 de kinetoterapeuţi). Acum, toată lumea se simte în pragul prăpastiei, Google trecând de la laude la demitere comunicată prin e-mail. Pe adresa privată, pentru că cea corporativă a fost deja dezactivată de teama răzbunării electronice.