Ninsoarea, îngheţul şi temperaturile extrem de coborâte care afectează majoritatea ţărilor europene s-au soldat cu zeci de decese, cursuri de apă îngheţate, haos pe aeroporturi şi şosele, precum şi cu accidente de trafic.
În Serbia, temperaturile au scăzut până la -30 de grade Celsius, obligând autorităţile din această ţară să declare stare de urgenţă în zece localităţi din centrul şi sudul ţării. Numeroase drumuri au fost blocate în aceste zone, peste care s-a abătut un nou val de frig şi ninsori.
În ciuda eforturilor de salvare a persoanelor vulnerabile, locuitorii – mai ales persoanele în vârstă – nu vor să îşi părăsească locuinţele şi să se adăpostească în locuri mai sigure, spunând că preferă să accepte orice risc şi să rămână în continuare în casele şi gospodăriile lor, pentru au de crescut şi animale. Deocamdată, nu s-au raportat decese.
În Croaţia, temperaturile scăzute şi vântul puternic au provocat haos pe coasta Adriatică care nu este obişnuită cu asemenea temperaturi scăzute, de -7 grade Celsius. La acestea s-a adăugat un vânt foarte puternic, neaşteptat. Plantaţiile de pini şi de măslini au avut de suferit, iar în unele golfuri, apa mării a îngheţat, blocând ambarcaţiunile pescarilor, situaţie care nu s-a mai întâlnit de aproape o jumătate de secol în aceste regiuni.
Autorităţile au oprit transportul cu feribotul, precum şi traficul pe poduri. Conductele de apă au îngheţat şi acestea, mii de locuitori fiind privaţi de apă potabilă. Nici în această ţară nu s-au raportat decese.
În Polonia, guvernul de la Varşovia a anunţat decesul a zece persoane, din cauza frigului care a curpins toată ţara, temperaturile scăzând mult sub limita normală pentru pentru această perioadă a anului. Autorităţile polone au declarat că decesul celor zece persoane s-a produs din cauza şederii afară, în frig, a cabanelor sau altor construcţii asemănătoare neîncălzite, inclusiv în construcţii abandonate. Victimele au fost nouă bărbaţi, cu vârste cuprinse între 32 şi 69 de ani şi o femeie de 52 de ani.
În Rusia, în perioada sărbătorilor de iarnă, la Moscova, doi oameni au murit şi 190 au ajuns la spital cu hipotermie, după cum au informat autorităţile medicale ruse. Serviciul Meteorologic Naţional a comunicat că, în Ajunul Crăciunului Ortodox rus, în data de 6 ianuarie 2017, a fost cea mai rece zi de iarnă, cum nu s-a mai văzut la Moscova din 1987, când temperatura a atins valoarea de minus 31 de grade Celsius. În regiunea Uralilor, şcolile au fost închise din cauza temperaturilor de -35 de grade Celsius.
În Belarus, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a raportat cinci decese înultimele nouă zile. Decesele au fost cauzate în special de valul de frig polar care a afectat ţara.
În Cehia, potrivit radioului de stat, şase persoane au murit, inclşusiv la Praga, cel mai probabil din cauza expunerii excesive la frig. Meteorologii au prognozat temperaturi polare şi în următoarele zile.
În Elveţia, s-a înregistrat, în regiunea Valais, moartea unui cuplu de ruşi, iar cei doi copii ai acestuia cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani au fost grav răniţi după ce autovehiculul cu care circulau s-a rostogolit aproximativ 225 de metri pe o pantă montană acoperită cu zăpadă. Copiii care au supravieţuit accidentului au fost transportaţi ulterior la un spital din Berna unde primesc asistenţă medicală.
În Turcia, ninsoarea abundentă a perturbat grav mai ales traficul aerian, commpania Turkish Airlines fiind nevoită să anuleze, luni, 277 de zboruri interne, pe aeroportul din Istanbul. Şcolile au fost închise luni, în Istanbul, iar funcţionarilor li s-a scurtat programul de lucru până la ora locală 15:30.
În Grecia a nins abundent. Stratul de zăpadă a acoperit continentul, dar şi unele insule ale acestuia unde stratul de zăpadă a ajuns la 1 metru. În unele părţi din nordul ţării, temperaturile au scăzut la -18 grade Celsius. În municipalitatea Kymi de pe insula Evia – a doua ca mărime după Creta – să declare stare de urgenţă, iar în unele porţiuni ale acesteia stratul de zăpadă să ajungă şi a 2 metri, situaţie în care s-au produs întreruperi ale alimentării cu apă şi electricitate.
Probleme asemănătoare au fost semnalate şi pe mica insulă Oinousses, unde a nins abundent, iar comunicaţiile telefonice sunt întrerupte de cel puţin patru zile. Pe insula Lesbos maşinile sunt obligate să circule cu lanţuri la roţi pentru a ajunge în principalul port Mytilene, iar în Creta, unde existau zboruri spre Atena, toate cursele aeriene au fost anulate.