„Cifrele zilei nu arată deloc bine”, a comentat luni seară Fernando Simon, epidemiolog-şef al Ministerului Sănătăţii, explicând că „aceste date sunt extrem de variabile între diferitele categorii de vârstă” şi că „printre cei mai tineri avem o rată de incidenţă apropiată de 600”, potrivit Reuters. Rata de incidenţă a crescut la peste 200 (204 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni), comparativ cu o medie de 152,8 vineri, la precedenta publicare a datelor sanitare, prevestind eventualitatea intrării în valul patru. Ministerul spaniol al Sănătăţii a înregistrat luni 32.607 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 72 de ore şi 23 de morţi.
Doctorul Fernando Simon a spus că situaţia este „complicată”, dar a salutat faptul că acest lucru nu se resimte în „parametrii de gravitate”, adică în numărul persoanelor spitalizate sau în numărul morţilor.
În acelaşi timp, campania de vaccinare se accelerează: 40,3% din populaţia de circa 47 de milioane de spanioli este vaccinată complet împotriva coronavirusului, în timp ce peste jumătate (55,9%) a primit cel puţin o doză dintr-un vaccin.
Citeşte şi Noi condiţii de călătorie în Spania pentru români. Schimbări majore
Dată fiind deteriorarea situaţiei sanitare, mai multe regiuni din Spania, printre care Andaluzia şi Catolonia, iau în considerare reintroducerea unor restricţii în această săptămână, în contextul în care de la 26 iunie măştile nu mai sunt obligatorii în exterior, pentru a preîntâmpina valul patru.
Cu aproape 81.000 de morţi şi peste 3,8 milioane de cazuri, Spania este una dintre cele mai afectate ţări din Europa de pandemie.