Valuri de aer arctic traversează România. Vortexul aduce ger năprasnic şi ninsori viscolite toată săptămâna

Un câmp de presiune atmosferică ridicată va fi în prezent în nordul Europei până spre sfârșitul acestei săptămâni, iar pe flancul său estic vor continua să pătrundă spre sud mase de aer rece, de origine arctică. Miercuri dimineața, 10 ianuarie, temperaturile vor scădea sub -20°C în unele zone din țară.
Filip Stan
09 ian. 2024, 18:24
Valuri de aer arctic traversează România. Vortexul aduce ger năprasnic şi ninsori viscolite toată săptămâna
Vortexul polar ajunge în România

Vortexul aduce ger. Vremea se va menține rece în perioada următoare, iar în multe zone din țară nopțile vor fi geroase. Local, mai ales în nord-estul și centrul țării, temperaturile minime vor scădea sub -15°C în unele dimineți.

Un câmp de presiune atmosferică ridicată va fi în prezent în nordul Europei până spre sfârșitul acestei săptămâni, iar pe flancul său estic vor continua să pătrundă spre sud mase de aer rece, de origine arctică.

Vortexul aduce ger puternic în unele regiuni

În nopțile cu cer senin, temperatura aerului va scădea sub pragul de ger pe spații extinse din țară. Cel mai frig va fi în zonele de vale și în cele depresionare din Moldova și estul Transilvaniei, precum și la munte, unde minimele vor scădea până la aproape -20°C.

În noaptea de marți spre miercuri și posibil în noaptea de vineri spre sâmbătă, izolat, se pot atinge valori chiar și mai scăzute, de până la -25°C.

Prognoza meteo. Inversiune termică, Gerul Bobotezei se topeşte cu fiecare zi ce trece din ianuarie

Miercuri dimineața, 10 ianuarie, temperaturile vor scădea sub -20°C în unele zone din țară.

Vremea va fi destul de rece și ziua, Temperaturile maxime vor depăși ușor pragul de îngheț în unele regiuni, mai ales în sudul și vestul țării. Vor fi însă și unele areale, îndeosebi în nord, centru și nord-est, unde mercurul din termometre va rămâne sub 0°C chiar și la prânz.

O creștere ușoară a temperaturii se va produce joi, dar va fi urmată de o răcire puternică, însoțită de ninsori locale în mai multe regiuni și un nou val de ger în weekend.

Zonele care au avut parte de ninsori mai însemnate se pot aștepta, așadar, la o perioadă de iarnă adevărată, cu temperaturi predominant negative în timpul zilei și minime sub pragul de ger noaptea și dimineața, potrivit meteoradar.ro.

Frigul va mai scădea în intensitate săptămâna viitoare, odată cu instalarea unei zone de presiune scăzută peste cea mai mare parte a Europei, ce va favoriza o circulație vestică și chiar sud-vestică a maselor de aer.

O zonă de presiune scăzută se va instala deasupra nordului Europei săptămâna viitoare, aducând o încălzire a vremii.Totuși, încălzirea va fi mult atenuată acolo unde s-a depus un strat consistent de zăpadă, datorită formării inversiunilor termice în timpul nopții, a unghiului redus de incidență al Soarelui în această perioadă din an și a consumului ridicat de căldură necesar pentru topirea zăpezii.

De asemenea, iarna mai poate aduce surprize și în ultima parte a lunii, iar această încălzire a vremii ar putea fi urmată de o nouă răcire.

Anul trecut a fost cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice, cu un avans „remarcabil”, fiind probabil cel mai cald din ultimii 100.000 de ani, a anunţat marţi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene (UE), transmite Reuters.

Oamenii de ştiinţă s-au aşteptat la atingerea acestui prag, după ce recorduri climatice au fost doborâte în mod repetat. Începând din iunie, fiecare lună a fost cea mai călduroasă înregistrată comparativ cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi.

„Acesta (2023, n.r.) a fost un an excepţional din punct de vedere climatic… într-o ligă separată, chiar şi în comparaţie cu alţi ani foarte călduroşi”, a declarat directorul C3S, Carlo Buontempo.

Pe lângă schimbările climatice cauzate de om, în 2023 temperaturile au fost stimulate şi de fenomenul meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific şi contribuie la creşterea temperaturilor globale, notează Reuters.

Fiecare fracţiune de creştere a temperaturii exacerbează dezastrele meteorologice extreme şi distructive. În 2023, planeta mai fierbinte a agravat valurile de căldură mortale din China până în Europa, ploile extreme care au provocat inundaţii în care au pierit mii de persoane în Libia, dar şi cel mai grav sezon de incendii înregistrat în Canada.

Cod GALBEN de GER pentru jumătate de țară! Temperaturile vor scădea până sub -20 de grade Celsius

„Schimbările mici comparabile ale temperaturilor globale au un impact uriaş asupra oamenilor şi ecosistemelor”, a declarat Friederike Otto, climatolog care co-dirijează proiectul global de cercetare World Weather Attribution. „Fiecare zecime de grad contează”, a adăugat ea.

Consecinţele economice ale schimbărilor climatice se amplifică la rândul lor. Statele Unite au suferit cel puţin 25 de dezastre climatice şi meteorologice cu pagube de peste 1 miliard de dolari, conform datelor Centrelor Naţionale pentru Informaţii de Mediu. De asemenea, perioadele prelungi de secetă au devastat culturile de soia din Argentina şi pe cele de grâu din Spania.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'