Valuri de aer arctic traversează România. Vortexul aduce ger năprasnic şi ninsori viscolite toată săptămâna

Un câmp de presiune atmosferică ridicată va fi în prezent în nordul Europei până spre sfârșitul acestei săptămâni, iar pe flancul său estic vor continua să pătrundă spre sud mase de aer rece, de origine arctică. Miercuri dimineața, 10 ianuarie, temperaturile vor scădea sub -20°C în unele zone din țară.
Filip Stan
09 ian. 2024, 18:24
Valuri de aer arctic traversează România. Vortexul aduce ger năprasnic şi ninsori viscolite toată săptămâna
Vortexul polar ajunge în România

Vortexul aduce ger. Vremea se va menține rece în perioada următoare, iar în multe zone din țară nopțile vor fi geroase. Local, mai ales în nord-estul și centrul țării, temperaturile minime vor scădea sub -15°C în unele dimineți.

Un câmp de presiune atmosferică ridicată va fi în prezent în nordul Europei până spre sfârșitul acestei săptămâni, iar pe flancul său estic vor continua să pătrundă spre sud mase de aer rece, de origine arctică.

Vortexul aduce ger puternic în unele regiuni

În nopțile cu cer senin, temperatura aerului va scădea sub pragul de ger pe spații extinse din țară. Cel mai frig va fi în zonele de vale și în cele depresionare din Moldova și estul Transilvaniei, precum și la munte, unde minimele vor scădea până la aproape -20°C.

În noaptea de marți spre miercuri și posibil în noaptea de vineri spre sâmbătă, izolat, se pot atinge valori chiar și mai scăzute, de până la -25°C.

Prognoza meteo. Inversiune termică, Gerul Bobotezei se topeşte cu fiecare zi ce trece din ianuarie

Miercuri dimineața, 10 ianuarie, temperaturile vor scădea sub -20°C în unele zone din țară.

Vremea va fi destul de rece și ziua, Temperaturile maxime vor depăși ușor pragul de îngheț în unele regiuni, mai ales în sudul și vestul țării. Vor fi însă și unele areale, îndeosebi în nord, centru și nord-est, unde mercurul din termometre va rămâne sub 0°C chiar și la prânz.

O creștere ușoară a temperaturii se va produce joi, dar va fi urmată de o răcire puternică, însoțită de ninsori locale în mai multe regiuni și un nou val de ger în weekend.

Zonele care au avut parte de ninsori mai însemnate se pot aștepta, așadar, la o perioadă de iarnă adevărată, cu temperaturi predominant negative în timpul zilei și minime sub pragul de ger noaptea și dimineața, potrivit meteoradar.ro.

Frigul va mai scădea în intensitate săptămâna viitoare, odată cu instalarea unei zone de presiune scăzută peste cea mai mare parte a Europei, ce va favoriza o circulație vestică și chiar sud-vestică a maselor de aer.

O zonă de presiune scăzută se va instala deasupra nordului Europei săptămâna viitoare, aducând o încălzire a vremii.Totuși, încălzirea va fi mult atenuată acolo unde s-a depus un strat consistent de zăpadă, datorită formării inversiunilor termice în timpul nopții, a unghiului redus de incidență al Soarelui în această perioadă din an și a consumului ridicat de căldură necesar pentru topirea zăpezii.

De asemenea, iarna mai poate aduce surprize și în ultima parte a lunii, iar această încălzire a vremii ar putea fi urmată de o nouă răcire.

Anul trecut a fost cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice, cu un avans „remarcabil”, fiind probabil cel mai cald din ultimii 100.000 de ani, a anunţat marţi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene (UE), transmite Reuters.

Oamenii de ştiinţă s-au aşteptat la atingerea acestui prag, după ce recorduri climatice au fost doborâte în mod repetat. Începând din iunie, fiecare lună a fost cea mai călduroasă înregistrată comparativ cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi.

„Acesta (2023, n.r.) a fost un an excepţional din punct de vedere climatic… într-o ligă separată, chiar şi în comparaţie cu alţi ani foarte călduroşi”, a declarat directorul C3S, Carlo Buontempo.

Pe lângă schimbările climatice cauzate de om, în 2023 temperaturile au fost stimulate şi de fenomenul meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific şi contribuie la creşterea temperaturilor globale, notează Reuters.

Fiecare fracţiune de creştere a temperaturii exacerbează dezastrele meteorologice extreme şi distructive. În 2023, planeta mai fierbinte a agravat valurile de căldură mortale din China până în Europa, ploile extreme care au provocat inundaţii în care au pierit mii de persoane în Libia, dar şi cel mai grav sezon de incendii înregistrat în Canada.

Cod GALBEN de GER pentru jumătate de țară! Temperaturile vor scădea până sub -20 de grade Celsius

„Schimbările mici comparabile ale temperaturilor globale au un impact uriaş asupra oamenilor şi ecosistemelor”, a declarat Friederike Otto, climatolog care co-dirijează proiectul global de cercetare World Weather Attribution. „Fiecare zecime de grad contează”, a adăugat ea.

Consecinţele economice ale schimbărilor climatice se amplifică la rândul lor. Statele Unite au suferit cel puţin 25 de dezastre climatice şi meteorologice cu pagube de peste 1 miliard de dolari, conform datelor Centrelor Naţionale pentru Informaţii de Mediu. De asemenea, perioadele prelungi de secetă au devastat culturile de soia din Argentina şi pe cele de grâu din Spania.

DailyBusiness
Vești excelente! Cine va primi o pensie finală de 2.800 lei
Spynews
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Cu ce să dai pe geamuri ca să nu mai rămână scame după ce le-ai curățat. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce a scris presa maghiară despre Iohannis după ce i-a întors spatele lui Viktor Orban și nu l-a salutat: „Ca și cum n-ar fi existat”
DailyBusiness
Ai planuri pentru zilele următoare? Ninsorile apar în România!
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Cum e Giovanni Becali în rolul de bunic. Cât de mult s-a schimbat de când a venit pe lume nepoțica lui: "Nu mai am chef de certuri..." 
Spynews
Cum a fost Asia Express pentru Carmen Negoiță și sora ei, Andreea. Cat de grea a fost competiția pentru concurente
Evz.ro
Premieră în România, Samsung lansează unul dintre cele mai așteptate gadgeturi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Știrea momentului de Black Friday
substantial.ro
Un rus condamnat la 13 ani pentru trădare după o donație de 50 de euro către armata ucraineană
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9