Vameșii americani se conformează deciziilor lui Trump. Au început să aplice tariful de 10 la sută pentru toate importurile. Ce îl nemulțumește pe șeful Casei Albe în privința României

Agenții vamali din Statele Unite au început, sâmbătă, să aplice tariful unilateral de 10 la sută decis de Donald Trump pentru toate importurile din numeroase țări. Pe de altă parte, a fost făcut public un raport oficial ce a stat la baza instituirii tarifelor, în care sunt enunțate inclusiv nemulțumirile lui Trump referitoare la economia României.
Irina Dumitrescu
05 apr. 2025, 12:12
Vameșii americani se conformează deciziilor lui Trump. Au început să aplice tariful de 10 la sută pentru toate importurile. Ce îl nemulțumește pe șeful Casei Albe în privința României

Săptămâna viitoare, tot la inițiativa lui Trump, vor începe să fie aplicate alte majorări de taxe vizând mărfuri provenite de la 57 de parteneri comerciali mari ai SUA, relatează agenția Reuters, citată de agerpres.

Tariful ”de bază” de 10 procente decis de șeful de la Casa Albă a intrat în vigoare, sâmbătă, în porturi, aeroporturi şi antrepozite vamale din SUA la ora 12.01 ET (04.01 GMT), aceasta fiind prima fază a iniţiativei lui Trump de a respinge total sistemul de tarife convenite reciproc după al Doilea Război Mondial.

Printre ţările lovite iniţial de tariful de 10 la sută se numără Australia, Marea Britanie, Columbia, Argentina, Egipt şi Arabia Saudită.

Un buletin al Serviciului SUA pentru vămi şi protecţia frontierelor a prevăzut o perioadă de graţie de 51 de zile pentru mărfurile încărcate pe nave sau avioane şi aflate în tranzit către SUA înainte de 12.01 a.m. ET (04.01 GMT), sâmbătă. Aceste mărfuri trebuie să ajungă la destinaţie până la 12.01 a.m. ET pe 27 mai, pentru a evita taxa de 10 procente.

Noile tarife impuse de Donald Trump nu vizează şi bunurile supuse unor tarife separate de „securitate naţională” de 25 la sută, inclusiv oţelul şi aluminiul, autoturismele, camioanele şi piesele auto.

Administraţia americană a publicat şi o listă cu peste 1.000 de categorii de produse scutite de tarife. Evaluate la 645 de miliarde de dolari în importurile din 2024, acestea includ ţiţei, produse petroliere şi alte produse energetice, produse farmaceutice, uraniu, titan, cherestea, semiconductori şi cupru, mai notează sursa citată.

Kelly Ann Shaw, avocat comercial la Hogan Lovells şi fost consilier comercial la Casa Albă în timpul primului mandat al lui Trump, spune că este de aşteptat ca tarifele să se modifice în timp, pe măsură ce ţările încearcă să negocieze rate mai mici, ”dar schimbarea (decisă de Trump – n.r.) este destul de seismică şi semnificativă în ce priveşte modul SUA de a face comerţ cu fiecare ţară de pe pământ”.

Miercuri, 9 aprilie, vor intra în vigoare ratele tarifare ”reciproce” mai mari ale lui Trump, de 11 până la 50 la sută. În cazul importurilor din Uniunea Europeană tariful va fi de 20 la sută, în timp ce mărfurilor chinezeşti li se va aplica un tarif de 34 la sută, ceea ce va creşte la 54 la sută noile taxe impuse de Chinei.

Citește și Dezastru după războiul comercial provocat de Trump: Pierderi de aproape 5 trilioane de dolari pe Bursă

Pe de altă parte, a fost făcut public un raport oficial în baza căruia președintele SUA a decis să impună tarife de import ″reciproce″ dure multor state ale lumii enumeră politici guvernamentale, dar și stări de fapt din aceste țări, inclusiv din România, considerate a reprezenta bariere comerciale impuse exportatorilor americani.

Raportul a fost realizat de Office of the United States Trade Representative (USTR), instituția de stat de la Washington subordonată cabinetului executiv al președintelui, ce coordonează politica comercială externă a Statelor Unite.

″Niciun președinte american din istoria modernă nu a recunoscut mai mult decât președintele Trump dimensiunile barierelor comerciale externe cu care se confruntă exportatorii americani și prejudiciile provocate de acestea. Sub conducerea sa, actuala administrație lucrează intens la contracararea acestor practici injuste și nereciproce, în scopul de a restaura corectitudinea și de a pune afacerile americane pe primul loc pe piața globală″, a subliniat șeful instituției, Jamieson Greer.

Raportul tratează pe larg nemulțumirile SUA cu privire la legislația și politicile Uniunii Europene, ca bloc comercial, însă se referă și individual la multe dintre țările membre UE.

În cazul României, documentul identifică probleme legate de industria farmaceutică și de drepturile de proprietate intelectuală în IT.

″Producătorii farma au identificat mai multe dificultăți legate de omisiunea Guvernului României de a actualiza, în pofida solicitărilor repetate în acest sens, lista medicamentelor inovative eligibile pentru decontare în cadrul sistemului național de sănătate, existând numeroase cereri nerezolvate. În plus, atât companiile farmaceutice inovative, cât și cele de produse generice au retras medicamente de pe piața românească, din cauza faptului că prețurile oficiale (reglementate – n.r.) din România pot scădea sub costurile de producție″, se arată în raport, potrivit profit.ro.

Citește și Donald Trump prelungeşte termenul de vânzare a TikTok cu 75 de zile. China se confruntă cu un tarif de 54% pentru bunurile exportate în SUA

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. Ce spun autoritățile despre blackout-ul care a lăsat în beznă milioane de oameni LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre