Săptămâna viitoare, tot la inițiativa lui Trump, vor începe să fie aplicate alte majorări de taxe vizând mărfuri provenite de la 57 de parteneri comerciali mari ai SUA, relatează agenția Reuters, citată de agerpres.
Tariful ”de bază” de 10 procente decis de șeful de la Casa Albă a intrat în vigoare, sâmbătă, în porturi, aeroporturi şi antrepozite vamale din SUA la ora 12.01 ET (04.01 GMT), aceasta fiind prima fază a iniţiativei lui Trump de a respinge total sistemul de tarife convenite reciproc după al Doilea Război Mondial.
Printre ţările lovite iniţial de tariful de 10 la sută se numără Australia, Marea Britanie, Columbia, Argentina, Egipt şi Arabia Saudită.
Un buletin al Serviciului SUA pentru vămi şi protecţia frontierelor a prevăzut o perioadă de graţie de 51 de zile pentru mărfurile încărcate pe nave sau avioane şi aflate în tranzit către SUA înainte de 12.01 a.m. ET (04.01 GMT), sâmbătă. Aceste mărfuri trebuie să ajungă la destinaţie până la 12.01 a.m. ET pe 27 mai, pentru a evita taxa de 10 procente.
Noile tarife impuse de Donald Trump nu vizează şi bunurile supuse unor tarife separate de „securitate naţională” de 25 la sută, inclusiv oţelul şi aluminiul, autoturismele, camioanele şi piesele auto.
Administraţia americană a publicat şi o listă cu peste 1.000 de categorii de produse scutite de tarife. Evaluate la 645 de miliarde de dolari în importurile din 2024, acestea includ ţiţei, produse petroliere şi alte produse energetice, produse farmaceutice, uraniu, titan, cherestea, semiconductori şi cupru, mai notează sursa citată.
Kelly Ann Shaw, avocat comercial la Hogan Lovells şi fost consilier comercial la Casa Albă în timpul primului mandat al lui Trump, spune că este de aşteptat ca tarifele să se modifice în timp, pe măsură ce ţările încearcă să negocieze rate mai mici, ”dar schimbarea (decisă de Trump – n.r.) este destul de seismică şi semnificativă în ce priveşte modul SUA de a face comerţ cu fiecare ţară de pe pământ”.
Miercuri, 9 aprilie, vor intra în vigoare ratele tarifare ”reciproce” mai mari ale lui Trump, de 11 până la 50 la sută. În cazul importurilor din Uniunea Europeană tariful va fi de 20 la sută, în timp ce mărfurilor chinezeşti li se va aplica un tarif de 34 la sută, ceea ce va creşte la 54 la sută noile taxe impuse de Chinei.
Pe de altă parte, a fost făcut public un raport oficial în baza căruia președintele SUA a decis să impună tarife de import ″reciproce″ dure multor state ale lumii enumeră politici guvernamentale, dar și stări de fapt din aceste țări, inclusiv din România, considerate a reprezenta bariere comerciale impuse exportatorilor americani.
Raportul a fost realizat de Office of the United States Trade Representative (USTR), instituția de stat de la Washington subordonată cabinetului executiv al președintelui, ce coordonează politica comercială externă a Statelor Unite.
″Niciun președinte american din istoria modernă nu a recunoscut mai mult decât președintele Trump dimensiunile barierelor comerciale externe cu care se confruntă exportatorii americani și prejudiciile provocate de acestea. Sub conducerea sa, actuala administrație lucrează intens la contracararea acestor practici injuste și nereciproce, în scopul de a restaura corectitudinea și de a pune afacerile americane pe primul loc pe piața globală″, a subliniat șeful instituției, Jamieson Greer.
Raportul tratează pe larg nemulțumirile SUA cu privire la legislația și politicile Uniunii Europene, ca bloc comercial, însă se referă și individual la multe dintre țările membre UE.
În cazul României, documentul identifică probleme legate de industria farmaceutică și de drepturile de proprietate intelectuală în IT.
″Producătorii farma au identificat mai multe dificultăți legate de omisiunea Guvernului României de a actualiza, în pofida solicitărilor repetate în acest sens, lista medicamentelor inovative eligibile pentru decontare în cadrul sistemului național de sănătate, existând numeroase cereri nerezolvate. În plus, atât companiile farmaceutice inovative, cât și cele de produse generice au retras medicamente de pe piața românească, din cauza faptului că prețurile oficiale (reglementate – n.r.) din România pot scădea sub costurile de producție″, se arată în raport, potrivit profit.ro.