În Bulgaria s-a luat o decizie clară: fermierii susțin că nu se lasă călcați în picioare. Astfel, au luat decizia de a protesta pașnic, împotriva concurenței neloiale, care în opinia lor, este încurajată de Ursula von der Leyen și de către birocrații cu funcții-cheie de la Bruxelles.
Valul de cereale din Ucraina i-a adus la disperare pe fermierii din statul vecin României. Sute de tractoare și TIR-ului au blocat vama, în semn de protest față de decizia Comisiei Europene, de a permite regimului Zelenski să-și trimită cerealele în UE, la prețuri de „dumping” și fără taxe vamale. Mai mult, mărfurile sunt verificate spre deloc, susțin protestatarii.
Fermierii români s-au alăturat și ei protestelor organizate de bulgari, de câteva săptămâni.
Bulgarii au blocat circulația pe podul Giurgiu-Ruse. De cealaltă parte a graniței s-au alăturat românii.
„Problema este că s-a mai dat liber pentru încă un an la importurile de grâne din Ucraina, fără taxe vamale. Asta clar, creează o concurență neloială, care-i duce pe fermierii din Europa de Est într-o înfundătură. Practic, nu-și mai justifică afacerile.
Au sperat oamenii că vor lua măsuri, că vor da din fondul de urgență pentru agricultură de la Comisia Europeană. Dar s-a întâmplat într-o mică măsură. S-a dat cam 5% din cât a fost necesar.
Au mai încercat prim-miniștrii din Europa de Est să mai sensibilizeze Comisia Europeană să mai facă ceva. Ori să bage taxe vamale, să mai potolească acest dumping sau să le dea oamenilor bani la schimb, ceva care să-i facă pe oameni să-și ducă afacerile mai departe. Dacă nu se va întâmpla asta, din ce văd aici, în Bulgaria, Slovacia, România, Polonia, vor fi răscoale moderne.
Am avut sute de tractoare aici, care blochează vama și dacă vor continua, vor produce pagube uriașe, pentru că în momentul în care se va continua cu această politică ce parcă vrea să distrugă producătorii din Europa de Est, vom rămâne cu toții – bulgari, români, slovaci, dependenți de importuri. Și așa suntem invadați de importuri, ați văzut ce e pe rafturi, numai marfă de import. Țara noastră a ajuns să importe 80% carne de porc”, a declarat reporterul România TV Cornel Grădinaru, prezent la granița de sud.
Fermierii români susțin că au ajuns în pragul falimentului.
„Ne pun pe butuci. Am ajuns deja să producem mai mult decât putem vinde. Am ajuns în pragul falimentului.
Vom încerca să ajungem în vama Nădlac, știm că pe acolo nu intră cereale ucrainene, dar este un punct strategic și vrem să atragem atenția că vămile trebuie securizate, porturile de cereale (…) Cerem ca aceste alimente ucrainene să nu rămână în România, sunt alimente produse cu organisme modificate genetic și cu alte costuri față de noi. Bineînțeles, pot vinde mai ieftin față de noi, fără să respecte aceleași condiții pe care noi, țară membră UE, le îndeplinim”, a comentat un fermier român de la granița de vest, adus la disperare.
Potrivit surselor, cele mai multe cereale din Ucraina au ajuns în comerțul statelor vecine, deci și în România.
De asemenea, agricultori din cel puțin 20 județe din România au ieșit în stradă, pentru a protesta împotriva nedreptăților. Este unul dintre cele mai ample proteste din ultimele decenii.
La începutul lunii aprilie, Polonia a îndemnat Guvernul României să ia atitudine în această problemă.
„Să susținem Ucraina, dar să o facem înțelept și mai presus de toate, să punem pe primul loc interesele țării noastre și a fermierilor polonezi!”, a scris premierul Morawicki în mesajul de pe Twitter, în care a atașat steagurile țărilor est-europene, printre care și pe cel al României.