Joi dimineaţă a început procesul în care fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, este acuzat că a luat şpagă de zeci de milioane de euro.
„Nu este nicio dovada. Viata demonstreaza ca nu trebuie sa te bazezi pe nimeni. A venit o doamna la mine de la DNA. Tremura…am facut o greseala…i-am explicat, i-am chemat avocat…sunt mai libertin la gura, am gresit. L-am chemat pe avocat sa se duca seara sa vada dosarul….”, le-a spus fostul edil judecătorilor.
Vanghelie s-a plâns şi de condiţiile din arest. „Suntem 8 oameni într-o cameră în care 7 fumează. Am un metru şi jumăte în care pot să citesc. Am memorie de elefant”, a mai spus Vanghelie.
Citeşte şi: Marian Vanghelie către judecător, la ÎCCJ: Sunt natural ca brânza de oaie
Despre dosarul în care a fost trimis în judecată, Vanghelie a spus că „nici măcar ce scrie acolo nu e complet”.
„Poate am greşit…cred ca am gresit. Am avut mandat poate pentru că m-am luat în gura cu parlamentarii, dar nu cred că pentru asta trebuie să stau în puşcărie. Trebuie să fie probe ca să suport ce suport. Uitaţi – vă … cred că arăt bine. Dar pe dinăuntru nu arăt la fel de bine. Eu nu sunt un om care nu înţelege tot ce i se întâmplă. Puneţi-mi toate interdicţiile, dar lasaţi mă să mă duc la familia mea şi să mă ocup de acest dosar. Sunt multe poveşti în el. Cred în Dumnezeu şi cred în dumneavoastră ca reuşesc să vă sensibilizez prin atitudinea mea. Sunt natural ca brânza de oaie!! Vreau să ies afară cu demnitate””, le-a mai spus Vanghelie judecătorilor ICCJ.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu şi șapte infracțiuni de spălare de bani.
Procurorii DNA au precizat în rechizitoriu că în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).
Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei).
„În vederea atribuirii acestor contracte și pentru a facilita efectuarea plăților aferente acestora, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel fie nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, fie și le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din București (vătămare constând în cheltuirea în mod nejustificat a resurselor bănești aflate la dispoziția unității administrativ-teritoriale). Astfel, pentru ca societățile comerciale controlate de către inculpatul Dumitru Marin să dispună de resursele bănești necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, contractele de achiziții publice au fost încheiate la prețuri mult superioare față de valoarea reală a serviciilor prestate. În acest fel, costurile reale de execuție a lucrărilor, și implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor”, se arată într-un comunicat DNA.
Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracțională a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel este de 295.207.000 de lei.
„În aceeași perioadă, o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive, desfășurate de inculpații Vanghelie Marian-Daniel, Niculae Mircea-Sorin, Ciocan Laura și Ciocan Sorin-Ștefan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracțiunilor”, se mai arată în comunicatul DNA.