Vânzarea ilegală de petarde și artificii s-a mutat pe TikTok. Cum își promovează comercianții marfa în mediul online – #petarde

Sărbătorile vin și, odată cu acestea, și sezonul petardelor și artificiilor. În ultimii ani, o tendință uluitoare a apărut în rândul vânzătorilor de petarde - aceștia au ajuns să-și vândă marfa pe TikTok.
Irina Dumitrescu
16 dec. 2023, 10:24
Vânzarea ilegală de petarde și artificii s-a mutat pe TikTok. Cum își promovează comercianții marfa în mediul online - #petarde
Vânzare ilegală de petarde pe TikTok

De teama controalelor din piețe și a sancțiunilor legale asociate cu vânzarea ilegală a acestor produse, comercianții de petarde și artificii și-au mutat activitatea, în ultimii ani, pe TikTok.

Autoritățile și-au intensificat eforturile de a controla și reglementa vânzarea de produse de acest fel, datorită riscurilor și pericolelor pe care acestea le pot prezenta. Comercianții care nu respectă regulile și vând astfel de produse ilegal riscă amenzi uriașe.

Citește și: Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă în sezonul petardelor: „Vă pot duce în sala de operații și puteți rămâne mutilați”

Platforma TikTok a devenit un loc ideal pentru vânzătorii care și expun marfa aici, în dorința de a atrage cât mai mulți clienți. Chiar dacă platforma nu este concepută pentru vâznări comerciale, românii au găsit o modalitate neconvențională pentru a-și pormova produsele și de a-și extinde rețeaua de clienți.

Unul dintre motivele pentru care vânzătorii s-au orientat către TikTom este faptul că platforma oferă o mai mare anonimitate comparativ cu piețele tradiționale. În acest mod, comercianții pot evita controalele și sancțiunile care le-ar putea afecta afacerile. Acest lucru ridic, totuși, probleme de responsabilitate și siguranță publică, deoarece vânzătorii nu trebuie să respecte aceleași standarde și reguli stricte cu privire la vânzarea de astfel de produse.

Există și riscur semnificative asociate cu cumpărăturile de petarde pe TikTok. Platforma nu este destinată în mod specific comerțului online, lipsesc multe caracteristici esențiale pentru protecția consumatorilor, precum verificarea autenticității produselor și calificarea vânzătorilor.

Așadar, există un risc crescut de a cumpăra produse de calitate inferioară sau chiar petarde falsificate, ceea ce poate pune în pericol siguranța persoanelor care le utilizează.

Totodată, TikTok a fost criticat în trecut pentru gestionarea slabă a conținutului periculos și al celor care încalcă legile și regulamentele. Astfel, această migrație a vânzătorilor de petarde către platformă subliniază problema siguranței și protecției utilizatorilor.

Citește și: Noaptea de Revelion, un coșmar pentru animale. Cum îți poți liniști câinele speriat de artificii și petarde

Prefectul Capitalei a solicitat primăriilor de sector şi Primăriei Generale să nu emită avize pentru comercializarea de materiale pirotehnice.

Prefectul Municipiului Bucureşti Rareş Hopincă solicită primăriilor de sector şi Primăriei Generale să nu emită avize pentru comercializarea de materiale pirotehnice, o hotărâre în acest fiind aprobată în şedinţa Colegiului Prefectural.

„Am primit foarte multe petiţii şi solicitări, iar toate au un numitor comun: zgomotul petardelor este dăunător pentru copiii mici, pentru bătrâni şi, nu în ultimul rând pentru animalele de companie. Zgomotele puternice creează stres şi anxietate în rândul animalelor, de cele mai multe ori acestea rămănând cu sechele”, a afirmat Hopincă, potrivit realitatea.net.

„Prefectul municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a convocat astăzi şedinţa Colegiului Prefectural al Municipiului Bucureşti. În cadrul acesteia a fost adoptată Hotărârea nr. 8/27.11.2023, prin care se solicită Primăriilor de Sector, Primăriei Municipiului Bucureşti şi Administraţiei Străzilor să nu emită avize de amplasament, pe domeniul public sau privat al municipiului Bucureşti, în vederea comercializării  articolelor pirotehnice, pentru descurajarea vânzării şi utilizării acestora şi pentru prevenirea accidentelor provocate de acestea”, a anunțat, recent, Prefectura Capitalei.

„Sărbătorile aduc cu ele bucurie şi entuziasm, dar nu putem ignora faptul că petardele şi artificiile aduc o doză considerabilă de pericol şi disconfort. Acestea provoacă, în fiecare an, accidente grave, incendii şi au efecte nocive asupra mediului înconjurător. Am primit foarte multe petiţii şi solicitări, iar toate au un numitor comun: zgomotul petardelor este dăunător pentru copiii mici, pentru bătrâni şi, nu în ultimul rând pentru animalele de companie. Zgomotele puternice creează stres şi anxietate în rândul animalelor, de cele mai multe ori acestea rămănând cu sechele. Consider că propunerea de a descuraja comercializarea acestor articole nu este doar un act de prudenţă, ci şi o modalitate de a ne asigura că sărbătorile rămân un motiv de bucurie. Este o decizie de oportunitate, pe care fiecare comunitate trebuie să o analizeze, pentru a sărbători într-un mod responsabil fără a pune în pericol siguranţa noastră şi a celor din jur”, a spus prefectul municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'