Vânzările de maşini au crescut cu 6,9% în primele cinci luni ale anului

Vânzările de autovehicule au înregistrat în România, în primele cinci luni ale anului, un salt de 6,9%, până la un volum de 46.222 de unități, în timp ce producția națională a scăzut cu 6,9% față de aceeași perioadă din 2015, arată datele publicate, marți, de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
Filip Stan
21 iun. 2016, 15:45
Vânzările de maşini au crescut cu 6,9% în primele cinci luni ale anului

Conform datelor APIA, autoturismele, care reprezintă 77,6% din vânzările consemnate în primele cinci luni din 2016 (35.889 unități), înregistrează o creștere de 0,9%, iar vehiculele comerciale (marfă și persoane) 34,3%. În acest context, APIA subliniază faptul că importurile de autoturisme rulate au urcat cu 25,1%, ceea ce a făcut ca raportul dintre cele rulate și cele noi să fie unul în creștere, respectiv de aproximativ patru autoturisme rulate la unul nou.

„Chiar dacă luna mai 2016 a înregistrat pe segmentul autoturisme o scădere puternică în comparație cu aceeași lună de anul trecut (-20,8%), datorită avansului înregistrat în primele patru luni, avem pe ansamblul pieței auto (autoturisme + vehicule comerciale) în primele cinci luni din 2016, o creștere generală de 6,9%, comparativ cu aceeași perioadă din 2015. În interiorul acestei creșteri, autoturismele au un avans de doar 0,9%. Din analiza datelor disponibile pentru primele cinci luni ale anului, observăm la autoturisme o scădere în ultimele două luni față de vârful din luna martie, aceasta situație fiind explicabilă în condițiile mult așteptatei demarări a Programului ‘Rabla'”, se spune în comunicat.

În ceea ce privește vânzările realizate în luna mai 2016, dar și pe cele consemnate în primele cinci luni ale anului în curs, acestea au fost, ca și în anii precedenți, susținute de achizițiile realizate de persoanele juridice, ponderea acestora din totalul aferent primelor cinci luni fiind de 89% (vs. 11% persoane fizice), iar în cazul autoturismelor de 87% (vs. 13% persoane fizice).

Potrivit analizei, procentajele arată o situație diferită de cea de anul trecut când, după cinci luni, raportul persone juridice/persoane fizice în cazul autoturismelor era 81% vs. 19%, după o lună mai 2015 în care acest raport a fost 62% la 38%, sub influența demarării Programului ‘Rabla’ (27 aprilie).

Pe un alt palier al analizei, cel legat de impactul autovehiculelor rulate, APIA atrage atenția asupra faptului că, în primele cinci luni din 2016, importurile de autoturisme rulate au crescut și ele comparativ cu 2015, cu un consistent 25,1%, ceea ce face ca raportul dintre cele rulate și cele noi să fie unul în creștere, respectiv de aproximativ patru autoturisme rulate la unul nou.

„Cu un volum total de 10.169 unități vândute în luna mai, înregistrăm, după primele cinci luni din 2016, un volum total de 46.222 unități, respectiv cu 6,9% mai mult decât în primele cinci luni din 2015 și cu 1,2% mai puțin decât luna precedentă a acestui an. Autoturismele, care reprezintă 77,6% din vânzările consemnate în prime cinci luni din 2016 (35.889 unități), înregistrează o creștere de 0,9%, iar vehiculele comerciale (marfă și persoane), una de 34,3%”, se spune în comunicat.

La autoturisme, topul pe mărci după primele cinci luni din 2016 este condus de Dacia, cu 9.593 unități (26,7% cotă de piață, pe un volum în scădere cu 27,8% față de 2015), urmată de Volkswagen, cu 3.863 unități (10,8% cotă de piață, volume în creștere cu 14,4% față de 2015), Skoda — cu 3.788 de unități (10,6% din total piață, volume în creștere cu 15,8%), Renault — cu 2.581 de unități (7,2% cotă de piață, volume mai mari cu 17,3%), Ford — cu 2.368 de unități (6,6% din total piață, volume în creștere cu 4,6%), și Opel — cu 1.522 de unități (4,2% din total piață, volume mai mari cu 31,4%).

Pe modele, cu cele 3.497 de unități livrate pe piața autohtonă, Dacia Logan este cel mai bine vândut model în primele cinci luni din 2016, urmat de Dacia Sandero, cu 2.206 de unități, Dacia Duster, cu 1.976 de unități, Skoda Octavia, cu 1.678 de unități, și Renault Clio, cu 1.143 de unități.

În funcție de tipul de combustibil, autoturismele diesel continuă să domine piața cu o pondere de 56,1%, relativ similar cu procentajul avut și anul trecut după cinci luni (56,4%).

„Situația vânzărilor ne arată faptul că, din primele 10 mărci/modele cele mai vândute, șapte mărci și respectiv cinci modele au o pondere a vânzărilor cu motorizări diesel peste această medie (56,1%). În ceea ce privește autoturismele hibride sau 100% electrice, remarcăm o creștere importantă după cinci luni din 2016, respectiv + 63,6% (dar pe volume mici, respectiv 247 de unități în 2016 față de 151 în 2015)”, spune APIA.

În funcție de țara de proveniență a autoturismelor, situația se prezintă astfel: 24,3% sunt de proveniență autohtonă, 23,3% sunt fabricate în Germania, 12,7% sunt din Cehia, 8,8% din Spania și 8,1% din Franța.

„În acest context, vânzările de autoturisme din producția autohtonă au scăzut puternic în primele cinci luni din 2016, respectiv cu 30,8% față de aceeași perioadă din 2015, în timp ce vânzările de autoturisme din import au înregistrat o creștere consistentă, de 18,4%”, subliniază asociația.

APIA precizează că și pe plan european se remarcă după cinci luni din 2016 o creștere generală consistentă a vânzărilor de autoturisme (+9,9%). Practic, cu o singură excepție — Olanda—, toate celelalte state membre UE au înregistrat creșteri în aceste prime cinci luni din 2016, relevante fiind pentru analiza în cauză rezultatele înregistrate în cele mai mari piețe (care împreună acoperă circa 3/4 din total UE): Franța +10,5%, Germania +6,8%, Italia +20,5%, Spania +12,5% și UK +4,1%.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'