Vânzările de maşini au crescut cu 6,9% în primele cinci luni ale anului

Vânzările de autovehicule au înregistrat în România, în primele cinci luni ale anului, un salt de 6,9%, până la un volum de 46.222 de unități, în timp ce producția națională a scăzut cu 6,9% față de aceeași perioadă din 2015, arată datele publicate, marți, de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
Filip Stan
21 iun. 2016, 15:45
Vânzările de maşini au crescut cu 6,9% în primele cinci luni ale anului

Conform datelor APIA, autoturismele, care reprezintă 77,6% din vânzările consemnate în primele cinci luni din 2016 (35.889 unități), înregistrează o creștere de 0,9%, iar vehiculele comerciale (marfă și persoane) 34,3%. În acest context, APIA subliniază faptul că importurile de autoturisme rulate au urcat cu 25,1%, ceea ce a făcut ca raportul dintre cele rulate și cele noi să fie unul în creștere, respectiv de aproximativ patru autoturisme rulate la unul nou.

„Chiar dacă luna mai 2016 a înregistrat pe segmentul autoturisme o scădere puternică în comparație cu aceeași lună de anul trecut (-20,8%), datorită avansului înregistrat în primele patru luni, avem pe ansamblul pieței auto (autoturisme + vehicule comerciale) în primele cinci luni din 2016, o creștere generală de 6,9%, comparativ cu aceeași perioadă din 2015. În interiorul acestei creșteri, autoturismele au un avans de doar 0,9%. Din analiza datelor disponibile pentru primele cinci luni ale anului, observăm la autoturisme o scădere în ultimele două luni față de vârful din luna martie, aceasta situație fiind explicabilă în condițiile mult așteptatei demarări a Programului ‘Rabla'”, se spune în comunicat.

În ceea ce privește vânzările realizate în luna mai 2016, dar și pe cele consemnate în primele cinci luni ale anului în curs, acestea au fost, ca și în anii precedenți, susținute de achizițiile realizate de persoanele juridice, ponderea acestora din totalul aferent primelor cinci luni fiind de 89% (vs. 11% persoane fizice), iar în cazul autoturismelor de 87% (vs. 13% persoane fizice).

Potrivit analizei, procentajele arată o situație diferită de cea de anul trecut când, după cinci luni, raportul persone juridice/persoane fizice în cazul autoturismelor era 81% vs. 19%, după o lună mai 2015 în care acest raport a fost 62% la 38%, sub influența demarării Programului ‘Rabla’ (27 aprilie).

Pe un alt palier al analizei, cel legat de impactul autovehiculelor rulate, APIA atrage atenția asupra faptului că, în primele cinci luni din 2016, importurile de autoturisme rulate au crescut și ele comparativ cu 2015, cu un consistent 25,1%, ceea ce face ca raportul dintre cele rulate și cele noi să fie unul în creștere, respectiv de aproximativ patru autoturisme rulate la unul nou.

„Cu un volum total de 10.169 unități vândute în luna mai, înregistrăm, după primele cinci luni din 2016, un volum total de 46.222 unități, respectiv cu 6,9% mai mult decât în primele cinci luni din 2015 și cu 1,2% mai puțin decât luna precedentă a acestui an. Autoturismele, care reprezintă 77,6% din vânzările consemnate în prime cinci luni din 2016 (35.889 unități), înregistrează o creștere de 0,9%, iar vehiculele comerciale (marfă și persoane), una de 34,3%”, se spune în comunicat.

La autoturisme, topul pe mărci după primele cinci luni din 2016 este condus de Dacia, cu 9.593 unități (26,7% cotă de piață, pe un volum în scădere cu 27,8% față de 2015), urmată de Volkswagen, cu 3.863 unități (10,8% cotă de piață, volume în creștere cu 14,4% față de 2015), Skoda — cu 3.788 de unități (10,6% din total piață, volume în creștere cu 15,8%), Renault — cu 2.581 de unități (7,2% cotă de piață, volume mai mari cu 17,3%), Ford — cu 2.368 de unități (6,6% din total piață, volume în creștere cu 4,6%), și Opel — cu 1.522 de unități (4,2% din total piață, volume mai mari cu 31,4%).

Pe modele, cu cele 3.497 de unități livrate pe piața autohtonă, Dacia Logan este cel mai bine vândut model în primele cinci luni din 2016, urmat de Dacia Sandero, cu 2.206 de unități, Dacia Duster, cu 1.976 de unități, Skoda Octavia, cu 1.678 de unități, și Renault Clio, cu 1.143 de unități.

În funcție de tipul de combustibil, autoturismele diesel continuă să domine piața cu o pondere de 56,1%, relativ similar cu procentajul avut și anul trecut după cinci luni (56,4%).

„Situația vânzărilor ne arată faptul că, din primele 10 mărci/modele cele mai vândute, șapte mărci și respectiv cinci modele au o pondere a vânzărilor cu motorizări diesel peste această medie (56,1%). În ceea ce privește autoturismele hibride sau 100% electrice, remarcăm o creștere importantă după cinci luni din 2016, respectiv + 63,6% (dar pe volume mici, respectiv 247 de unități în 2016 față de 151 în 2015)”, spune APIA.

În funcție de țara de proveniență a autoturismelor, situația se prezintă astfel: 24,3% sunt de proveniență autohtonă, 23,3% sunt fabricate în Germania, 12,7% sunt din Cehia, 8,8% din Spania și 8,1% din Franța.

„În acest context, vânzările de autoturisme din producția autohtonă au scăzut puternic în primele cinci luni din 2016, respectiv cu 30,8% față de aceeași perioadă din 2015, în timp ce vânzările de autoturisme din import au înregistrat o creștere consistentă, de 18,4%”, subliniază asociația.

APIA precizează că și pe plan european se remarcă după cinci luni din 2016 o creștere generală consistentă a vânzărilor de autoturisme (+9,9%). Practic, cu o singură excepție — Olanda—, toate celelalte state membre UE au înregistrat creșteri în aceste prime cinci luni din 2016, relevante fiind pentru analiza în cauză rezultatele înregistrate în cele mai mari piețe (care împreună acoperă circa 3/4 din total UE): Franța +10,5%, Germania +6,8%, Italia +20,5%, Spania +12,5% și UK +4,1%.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți