Vara anului 2023 a fost un sezon nefast în patru continente: Asia, Africa, Europa și America de Nord au fost lovite de secete și incendii de vegetație din cauza valurilor de căldură. Acest lucru a avut un impact dramatic asupra ecosistemelor, economiilor și sănătății umane, relatează AFP.
Citește și Ciclonul Daniel loveşte Europa. Elena Mateescu, director ANM: „Vorbim de o ciclogeneză explozivă”
Temperatura medie globală în lunile iunie, iulie şi august a fost de 16,77 grade Celsius, doborând recordul anterior din 2019, de 16,48 grade C, se arată într-un raport Copernicus. Iulie a fost cea mai fierbinte lună măsurată vreodată, iar august 2023 este a doua cea mai fierbinte, potrivit aceluiași raport.
„Cele trei luni pe care tocmai le-am avut sunt cele mai calde din aproximativ 120.000 de ani, deci efectiv din istoria omenirii. Dacă emisfera nordică va avea o iarnă „normală”, putem spune că 2023 va fi cel mai cald an pe care l-a cunoscut omenirea.
Temperaturile vor continua să crească atâta timp cât nu închidem robinetul emisiilor, provenite în principal din arderea cărbunelui, petrolului şi gazelor”, a declarat pentru AFP Samantha Burgess, director adjunct al C3S.
„Colapsul climatic a început”, a declarat şeful ONU, António Guterres, într-un comunicat.