Prima zi calendaristică de vară debutează cu o vreme răcoroasă în vestul, nordul şi centrul ţării. Norii domină cerul şi scutură ploi de vară, cu descărcări electrice. În celelalte zone, valorile termice se apropie de ceea ce este normal pentru data din calendar, soarele îşi face simţită prezenţa mare parte din zi, iar ploile de scurtă durată sunt puţine şi slabe. Vântul se agită prin sud-est şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 grade în regiunile intracarpatice până la 27 de grade în Lunca Dunării.
Sâmbătă, valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru începutul lunii iunie în Capitală, de Ziua Copilului. Având în vedere că se arată soarele vă puteţi programa ieşiri în aer liber, dar trebuie să aveţi în vedere faptul că vântul îşi face puţin simţită prezenţa. Temperatura maximă va fi în jur de 25 de grade.
Duminică, contrar aşteptărilor, ziua aduce o vreme răcoroasă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi maxime de la 17 grade în vest până la 25 de grade în sud şi est. Soarele împarte cerul cu norii ce lasă ploi de vară şi descărcări electrice pe arii relativ extinse în vestul, centrul, nordul ţării, la munte şi local în celelalte regiuni. Vântul nu pune probleme.
Norii se înmulţesc duminică şi pe cerul Bucureştiului şi aduc ploi de scurtă durată, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul abia dacă se simte, iar după-amiază vine cu 23… 24 de grade în termometre, mai puţin cu 2…3 grade decât ar fi normal pentru data din calendar.
Săptămâna începe cu vreme în răcire uşoară. Maximele termice pleacă de la numai 15 grade în zonele depresionare şi se opresc la 25 de grade în regiunile sudice. Cerul va fi acoperit de nori şi va ploua în jumătatea de est a teritoriului şi la munte, în timp ce în restul teritoriului, ploile îşi fac apariţia local. Izolat, cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate, în special la munte. Vântul are răbufniri nervoase îndeosebi la munte, în sud-vest şi în nord-est.
Luni, norii stau grămadă şi pe cerul Bucureştiului şi plouă. Vântul este puţin mai agitat, iar în termometre abia dacă se strâng la amiază în jur de 23 de grade.
Vremea va fi în general instabilă şi vor fi ploi de scurtă durată, în majoritatea regiunilor, marţi, când izolat se pot cumula cantităţti de apă mai însemnate, în special la munte. Meteorologii ne anunţă însă că nu scăpăm de ploi nici spre mijlocul săptămânii viitoare. După o prima zi răcoroasă, când temperaturile nu trec de 25 de grade în sudul Munteniei, plecând de la numai 15 grade în Dealurile de Vest, maximele vor începe să crească treptat.
Pe litoral, sâmbătă termometrele vor înregistra în aer 23…24 de grade, cam cât ar fi de altfel normal pentru început de vară. Soarele preia controlul asupra cerului, dar din când în când îşi fac apariţia şi câţiva nori, însă condiţiile de ploaie de scurtă durată vor fi destul de reduse. Vântul se agită puţin în primele ore ale zilei, apoi mai slăbeşte în intensitate. Cu toate acestea, apa mării la ţărm are valori termice destul de modeste – în jur de 13 grade, aşa că vă puteţi lua gândul de la bălaceală.
Duminică, la mare, fenomenele de instabilitate atmosferică îşi fac apariţia şi pe litoral, unde norii se vor dezvolta şi vor lăsa ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, şi descărcări electrice. Vântul are unele adieri, iar la amiază mercurul în termometre nu trece de 22 de grade în aer, în timp ce apa mării la ţărm are în jur de 12 grade.
Sâmbătă, cei aflaţi la munte ar trebui să pregătească haine mai groase, pentru că vremea este răcoroasă, dar şi pelerine de ploaie. Vor predomina norii şi în majoritatea masivelor montane cad ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice. În plus, vântul este mai alert pe creste, iar la amiază nu vor fi mai mult de 15 grade la Predeal, 13 grade la Stâna de Vale şi 11 grade la Păltiniş. Pe Vârful Toaca din Munţii Ceahlau, mercurul in termometre nu trece de 7 grade pe tot parcursul zilei, după o dimineaţă când temperatura este apropiată de pragul de îngheţ.
Şi duminică, la munte, vremea se menţine răcoroasă la munte, deşi termometrele mai câştigă un grad, două faţă de ziua de vineri. Norii împart cerul cu soarele şi nu lipsesc ploile, prezente pe arii extinse şi fiind însoţite de descărcări electrice. Totuşi, vântul nu ridică probleme.
Locuitorii din Transilvania au parte şi sâmbătă de temperaturi destul de modeste, mai ales pentru o zi de vară, când, de fapt, în termometre ar trebui să se strângă cu două, trei grade mai mult decât maximele de vineri. Vor fi 18 grade în Miercurea Ciuc şi, mai la vest, în Cluj-Napoca. 20 de grade se vor înregistra în Sibiu şi Braşov şi un grad mai mult în Alba Iulia. Nu lipsesc nici sâmbătă norii ce lasă ploi de vară cu tunete şi fulgere, dar vor fi şi intervale în care se vede soarele.
Spre nord-vest este şi mai răcoare, mercurul în termometre nereuşind să depăşească 18…19 grade pe tot parcursul zilei, în timp ce soarele este umbrit de nori care lasă ploi de vara, cu tunete, fulgere şi scurte rafale de vânt.
Locuitorii din Banat şi Crişana au nevoie şi sâmbătă de umbrele pentru că nu au şanse să fie ocoliţi de ploile de scurtă durată cu descărcări electrice. Totuşi, se va vedea puţin şi soarele, iar amiaza vine cu 19…21 de grade, ceea ce înseamnă o vreme răcoroasă pentru debutul verii.
În Oltenia, vântul mai sprinten de vest, alungă norii ce ar putea să mai lase numai prin zona deluroasă puţine ploi slabe, lăsând loc soarelui ce urcă temperaturile spre valori apropiate de normalul începutului de vară. Vor fi 23 de grade în Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea şi 24 …25 de grade în restul zonei.
Şi în partea de vest a Munteniei soarele preia controlul asupra cerului, iar şansele de ploaie sunt reduse. Vântul se agită din când în când, alungând norii, astfel că la amiază vor fi 22…23 de grade mai spre deal, în timp ce la câmpie temperaturile se avântă spre 26…27 de grade.
În sud-estul ţării, vântul îşi face simţită prezenţa, astfel că Ziua Copilului poate fi sărbătorită cu soare şi fără şanse de precipitaţii. Vor fi 24 ….25, posibil chiar 26 de grade la amiază, aproximativ cât ar fi normal pentru această dată.
În Moldova este răcoare, cel puţin în jumătatea nordică a regiunii, unde amiază nu aduce mai mult de 17…20 de grade, în timp ce mai spre sud vor fi şi temperaturi de 23…24 de grade. Nu lipsesc nici sâmbătă ploile cu descărcări electrice, mai ales din zona Bucovinei, dar este rost şi de intervale cu soare, aşa că putem vorbi de un început de vară cu vreme capricioasă.