Clare Nullis, purtătoare de cuvânt a OMM, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că fenomenele meteorologice periculoase, inclusiv căldura intensă şi ploile devastatoare, au afectat regiuni extinse ale lumii în această „vară a extremelor”, scrie Agerpres.
Mai multe recorduri de temperatură înregistrate la staţii meteo din întreaga lume au fost doborâte în iulie. De asemenea, la începutul lunii august s-a înregistrat un val de căldură în timpul iernii australe, în unele regiuni din America de Sud.
Într-o serie de actualizări asociate fenomenelor meteorologice extreme, OMM a declarat la începutul acestei săptămâni că multe ţări precum Franţa, Grecia, Italia, Spania, Algeria şi Tunisia au raportat noi recorduri maxime de temperatură în timpul zilei şi în cursul nopţii.
Zone extinse din Statele Unite au fost, de asemenea, afectate de valuri de căldură prelungi.
„Trebuie să lărgim atenţia dincolo de temperaturile maxime, deoarece temperatura minimă este cea mai importantă pentru sănătate şi infrastructura critică”, a declarat John Nairn, consilier principal al OMM pentru căldură extremă.
OMM a subliniat că valurile de căldură se numără printre cele mai mortale pericole naturale, mii de persoane pierzându-şi viaţa în fiecare an din cauza temperaturilor ridicate, în timp ce impactul total al unui val de căldură nu este adesea cunoscut decât după câteva săptămâni sau luni.
Potrivit OMM, temperaturile de la suprafaţa Mării Mediterane vor fi excepţional de ridicate în următoarele zile şi săptămâni. Acestea vor depăşi 30 de grade Celsius în unele zone şi se vor situa cu mai bine de 4 grade Celsius peste medie într-o mare parte din vestul Mediteranei.
OMM consideră că valurile de căldură marină influenţează migraţia şi extincţia speciilor, contribuind de asemenea la pătrunderea speciilor invazive, cu consecinţe pentru pescuit şi acvacultură.
Purtătorul de cuvânt al OMM a amintit, totodată, că în Canada se înregistrează cel mai devastator sezon de incendii din istoria acestei ţări. Incendiile record continuă să pârjolească suprafeţe extinse de pădure. Începând de la 24 iulie, în Canada, peste 650 de incendii au fost active, scăpate de sub control.
La începutul acestei săptămâni, OMM a declarat că incendiile de vegetaţie au condus la evacuarea a sute de rezidenţi şi turişti de pe insulele greceşti Rhodos, Evia şi Corfu, începând de la 17 iulie. Emisiile acestor incendii au atins niveluri record.
Totodată, ploile abundente şi inundaţiile au provocat pagube grave şi pierderi de vieţi omeneşti în anumite regiuni ale lumii.
„Pe măsură ce planeta se încălzeşte, se preconizează că vom asista la evenimente asociate precipitaţiilor din ce în ce mai intense, mai frecvente şi mai severe, care vor duce, de asemenea, la inundaţii mai grave”, a declarat Stefan Uhlenbrook, directorul departamentului de hidrologie, apă şi criosferă din cadrul OMM.
Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a remarcat că „vremea extremă – din ce în ce mai frecventă în climatul nostru în încălzire – are un impact major asupra sănătăţii umane, a ecosistemelor, a economiilor, a agriculturii, a energiei şi a aprovizionării cu apă”.
„Acest lucru subliniază urgenţa tot mai mare de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cât mai rapid şi cât mai profund posibil”, a spus Taalas.