Vești proaste de la ANM pentru românii nerăbdători care așteaptă să vină vara și să se bucure de sezonul estival de pe litoral. Ciclonul care a făcut ravagii în vestul Europei ajunge și în România.
Săptămâna începe cu furtunile cu grindină și descărcări electrice în unele zone. Însă vor fi ultimele fenomene dintr-o serie care a marcat această „lună a extremelor”.
Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat pentru Digi24 că România trece printr-o „lună a extremelor”. „O vreme instabilă pe parcursul întregii săptămâni luând în considerare fenomenele de instabilitate atmosferică care se vor accentua mai ales de marți după amiază, miercuri și joi. Vorbim de averse în toată țara, de averse torențiale, descărcări electrice, vijelie, rafale de 70 km/oră, condiții de grindină, cantități de apă care pot depăși 15-25 litri pe metru pătrat, izolat peste 40 litri pe metru pătrat”.
Diretorul ANM spune că au fost temperaturi ridicate în zonele montale: 25 – 27 grade Celsius în Banat. În regiunile extracarpatice au fost temperaturi de 21-22 grade.
Elena Mateescu adaugă că vremea se va încălzi din marți, resimțită în toată țara, chiar și în regiunea sudică. Primele valori ridicate de vară se vor înregistra la finalul săptămânii următoare. Sunt anunțate temperaturi de 30 grade Celsius.
Vine ciclonul! ALERTĂ de ultimă oră de la ANM!
Ciclonul care a distrus Europa ajunge în România! Meteorologii anunță ploi abundente, grindină și vânt…
În Europa, în ultimele zile, un ciclon a făcut ravagii, cea mai afectată țară fiind Italia. Meteorologii avertizează că ciclonul se întreaptă spre țara noastră și, chiar dacă nu va lovi cu aceeași intensitate, așa cum a făcut-o în Europa de vest, va aduce ploi abundente, grindină, vânt puternic.
”În această perioadă din an, final de lună mai și început de lună iunie ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate atmosferică. Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate.
La noi în țară, vor fi manifestări de instabilitate, dar la cote mult mai reduse față de ceea ce am văzut că se întâmplă pe continentul european.
Ne așteptăm la averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și probabilitate mare pentru căderi de grindină în partea de sud-vest a țării, la început, în special în Oltenia și în zona Banatului, apoi treptat și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș, și doar izolat în celelalte zone.
Cantitățile de apă, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, mai ales în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni vor depăși 20-25 l/metru pătrat”, a declarat Oana Păduraru, meteorolog ANM, în exclusivitate la România TV.
Însă, deși vor fi precipitații în întreaga țară, vremea se va încălzi simțitor începând cu sfârşitul acestei săptămâni. ”În cursul săptămânii viitoare, chiar dacă vor mai fi și perioade cu un grad mai redus de instabilitate atmosferică, vor fi destul de multe ploi, în special în jumătatea de vest a țării, ploi însoțite și de descărcări electrice, dar și de căderi de grindină.
Temperaturile vor fi în creștere la acest sfârșit de săptămână, mai ales mâine ne așteptăm la o vreme caldă în toate zonele țării, cu temperaturi mai ridicate în Banat și în Crișana, unde vom ajunge până în jurul a 28 de grade Celsius.
Deci o vreme caldă, chiar dacă vor mai fi alternanțe, vor fi și pe va fi și pe parcursul săptămânii viitoare, cu maxime frecvent peste 20-22 de grade în toate regiunile.
Temperaturile minime vor fi în creștere, de asemenea, și se vor încadra în general între 8 și 15 grade Celsius, valori mai scăzute în zonele depresionare”, a mai spus meteorologul.
Meteorologii Accuweather anunţă vreme capricioasă până la sfârşitul primăverii
Ciclonul din centrul Europei va afecta și România. ANM: Vor fi ploi torențiale, grindină și rafale mari de vânt
Ciclonul care afectează zone întregi din centrul Europei ajunge și în România, săptămâna viitoare, anunță meteorologii.
De marți, sunt așteptate averse, tunete și fulgere și vijelii în mai toate zonele. Cea mai afectată va fi jumătatea de vest a țării. Vremea va fi instabilă, dar mai caldă decât zilele acestea.
Mihai Huștiu, meteorolog ANM: ”Ne așteptăm la o săptămână cu vreme mai instabilă decât am avut în această săptămână, însă mai caldă în această săptămână. Ne-am aflat sub influența unei mase de aer mai reci și o masă de aer destul de stabilă ce a determinat temperaturi destul de coborâte, o vreme răcoroasă și la acest final de săptămână, aici, în partea de sud, multe nebulozitate, temperaturi modeste, chiar sub normalul climatologic.
La fel începe săptămâna aici, în partea de sud, tot așa, cu vreme relativ răcoroasă, nebulozitate, însă ploile vor fi deocamdată slabe cantitativ. Cel puțin, însă va fi un cel mai înnorat, instabilitate mai pronunțată. Așteptăm însă în România începând cu după-amiaza zilei de marți. Atunci, într-adevăr, ariile ciclonice pes prezente peste Europa Centrală, peste Mediterana se apropie și de aria geografică a țării noastre. Și aș aste așteptăm ca ploile să fie mai frecvente marți seara, marți noaptea și mai ales în zile de miercuri și joi, când vorbim de o vreme în general instabilă.
Practic cam în toate zonele vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și chiar pe de de grindină, iar în intervale foarte scurte de timp ne așteptăm la cantități de apă mari peste 25-30l, posibil și mai mult, situații tipice de instabilitate în care în decurs de o oră, o oră și jumătate plouă foarte mult și pe zone limitate, așa în în teren. De altfel o situație de cu care se confruntă mai multe țări din Europa
Centrală și mai ales Italia, unde au acționat ciclonii în ultima perioadă și situația nu este bună nici în următoarele ore. De exemplu, la noapte pentru vestul Balcanilor și mai ales pentru Bosnia-Herțegovina, pentru Serbia chiar sau emise alerte privind instabilitatea destul de pronunțată și cantitățile mari de apă așteptate.
Iar cât privește Italia, undeva luni, marți ne așteptăm ca din nou să fie ploi torențiale, mai ales în partea nordică și peste Europa Centrală, peste Germania, acestea sunt țările mai greu afectate de aceste ploi torențiale. România este cumva la marginea ariei ciclonice prezente peste Europa Centrală și peste Mediterană, de aceea încă avem o vreme destul de bună, dar ne așteptăm ca și în România, la mijlocul săptămânii de marți noaptea, miercuri și joi să fie o vreme instabilă și ne putem aștepta și la cantități mai însemnate de apă. Însă, fiind departe de ariile acestea marine, Marea Mediterană, care este caldă și de un potențial mai mare de instabilitate, atunci nu ne așteptăm la cantități excesiv de mari, așa cum s-au înregistrat în Italia, de peste 100.000/m² în zilele trecute.
Un alt episod va fi luni spre mari și marți, tot în partea de nord a Italiei, tocmai datorită potențialului mare de umiditate pe care îl are Marea Mediterană și aportul de aer cald și umed. Și România va intra sub influența acestei mase de aer calde și umede și practic vom avea o vreme caldă, temperaturi ce ajung și la 28-29° marți, dar și instabilitate tot mai pronunțată în anumite zone și potențialul sever ridicat pe care îl așteptăm la mijlocul săptămânii în anumite zone și în special în jumătatea de vest a țării. Acolo vor fi cantitățile cele mai mari de apă. ”
Germania se confruntă cu inundații devastatoare. Cele mai afectate sunt regiunile din sud-vestul țării de la granița cu Franța. Potrivit autorităților locale, sunt cele mai violente inundații din ultimele trei decenii. Cancelarul german Olaf Scholz și-a anulat întâlnirile electorale din weekend și a vizitat zonele afectate.