Varianta britanică a coronavirusului, mai periculoasă decât tulpina clasică. Se anunţă al treilea val al pandemiei

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Danemarca, varianta britanică a coronavirusului este mult mai periculoasă decât tulpina clasică. Aceasta a făcut ravagii în întreaga lume, iar Suedia anunţă cel de-al treilea val al pandemiei.
Alina Costache
24 feb. 2021, 23:16
Varianta britanică a coronavirusului, mai periculoasă decât tulpina clasică. Se anunţă al treilea val al pandemiei

Varianta britanică a coronavirusului, mai periculoasă decât tulpina clasică. Cel mai recent studiu danez arată că riscul ca persoanele infectate cu varianta britanică a coronaviruslui să ajungă la spital este cu 60% mai mare faţă de cele infectate cu tulpina clasică de SARS-COV-2.

Varianta britanică a coronavirusului, mai periculoasă decât tulpina clasică

Citeşte şi Vaccinul Johnson&Johnson, eficient împotriva formelor grave ale coronavirusului. Serul anti-covid, autorizat de urgenţă în SUA

O campanie la scară largă de secvenţiere a virusului a permis Danemarcei, cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, să studieze dezvoltarea noii variante mai îndeaproape decât orice altă ţară.

Camilla Holten Møller, de la Institutul Statens Serum de combatere şi prevenţie a bolilor infecţioase, care studiază pandemia, a spus luna trecută: „Dacă ne uităm la modelele noastre, este calmul de dinaintea furtunii”.

Sunt temeri că B.1.1.7 ar putea deveni varianta dominantă în ţară. Holten Møller a estimat că varianta se răspândeşte de 1,55 ori mai rapid decât variantele anterioare.

Premierul britanic Boris Johnson a spus în ianuarie: „Pe lângă faptul că se răspândeşte mai repede, noua tulpină – identificată în Londra şi în sud-est – ar putea fi identificată cu un grad mai ridicat al mortalităţii”.

Primele date au sugerat că varianta se răspândeşte între 30% şi 70% mai repede decât altele şi au existat iniţial indicii că este cu aproximativ 30% mai mortal.

Tulpina britanică a făcut ravagii. Suedia anunță al treilea val al pandemiei

Autorităţile sanitare suedeze au confirmat o tendinţă în creştere a noilor cazuri de COVID-19 şi se tem de venirea unui al treilea val epidemic, accentuat de varianta britanică a coronavirusului, relatează agenţia EFE.

”Au fost unele oscilaţii, dar în ultimele săptămâni creşterea este, din păcate, clară. Este imposibil de spus dacă suntem în al treilea val, dar cu noroc şi respectând măsurile în vigoare l-am putea evita”, a declarat epidemiologul şef al Agenţiei suedeze de Sănătate Publică (FHM), Anders Tegnell, scrie agerpres.ro.

Acesta a mai spus că varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 se extinde ”cu rapiditate în Suedia” şi anticipează că această variantă mai contagioasă va deveni dominantă în Suedia în câteva săptămâni sau cel mult în câteva luni, şi la fel crede că se va întâmpla în majoritatea ţărilor europene.

Mai multe regiuni suedeze au impulsionat în ultimele zile măsuri în perspectiva unui posibil val trei epidemic, printre care şi capitala Stockholm, care a anunţat marţi că recomandă trecerea la învăţământul online pentru clasele superioare şi folosirea permanentă a măştii în transportul public, faţă de consemnul naţional care cere purtarea măştii doar la orele de vârf.

Suedia a înregistrat începând de vineri 10.933 de noi cazuri de COVID-19 şi 64 de decese asociate acestei boli, având în total 12.713 de decese de la începutul pandemiei, cu o rată a mortalităţii mult peste cea a vecinilor săi nordici, care au aplicat măsuri antiepidemice mult mai restrictive, în contrast cu politica mai relaxată a suedezilor.

Dar începând din noiembrie şi guvernul de la Stockholm a instituit tot mai multe restricţii. Printre acestea se numără limitarea la opt a numărului persoanelor la reuniunile publice, restrângerea activităţii barurilor şi restaurantelor sau închiderea universităţilor.

Anders Tegnell a mai anunţat că miercuri Agenţia de Sănătate Publică (FHM) va prezenta un nou pachet de măsuri antiepidemice.

 

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Secretele unui somn eficient. Cum te pui pe picioare peste noapte
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Donald Trump anunţă întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Mar-a-Lago
MediaFlux
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!