Varianta Delta, identificată prima dată în India, în luna decembrie, este extrem de contagioasă. După ce a făcut ravagii în această ţară, mutaţia a ajuns şi în Marea Britanie, unde a dus la creşterea numărului de infecţii şi decese, apoi în SUA.
Dr. Inci Yildirim, medic infecţionist la Yale Medicine, spune că nu este surprins de ceea ce se întâmplă, întrucât toate virusurile au aceeaşi evoluţie, dezvoltând mutaţii: „Toate virusurile evoluează în timp şi suferă modificări pe măsură ce se răspândesc şi se reproduc”.
La rândul său, dr F. Perry Wilson, epidemiolog la Yale Medicine, este convins că „Delta va accelera cu siguranţă pandemia”.
Citeste si Studiu: Vaccinul Pfizer anti-Covid, eficiență de 70 % împotriva variantei Delta
Oamenii de știință susțin, însă, că persoanele vaccinte sunt protejate împotriva mutației Delta. Pe de altă parte, însă, persoanele nevaccinate, care nu respectă măsurile sanitare, au un risc semnificativ de a se infecta cu Delta, informează sciencetimes.com.
Spre sfârşitul lunii iunie, infectările cu mutaţia Delta reprezentau mai mult de 20% din cazuri în SUA, potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Număr de infectări creşte de la o zi la alta, iar OMS spune că tulpina va deveni în curând varianta dominantă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că mutaţia Delta este „cea mai rapidă”.
„Un studiu recent din Regatul Unit a arătat că copiii şi adulţii sub 50 de ani au o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta”, spune dr. Yildirim. Şi, până în prezent, nu a fost aprobat niciun vaccin pentru copiii de la 5 la 12 ani, în SUA.