Varianta Delta în România. Medicul Radu Ţincu atrage atenţia că tulpina indiană va deveni în câteva săptămâni dominantă în toate ţările Uniunii Europene.
„Nu avem foarte multe secvențieri și nu avem o imagine reală asupra acestui fenomen. Din experiența acestui an de pandemie știm că variantele noi apărute, care sunt mult mai transmisibile, devin într-o perioadă relativ scurtă de timp variantele dominante. Cred că o secvențiere în exces nu va aduce o informație în plus. Știm că această variantă în Europa, în câteva săptămâni, luni de zile, în funcție de gradul de circulație al populației, va deveni varianta dominantă a îmbolnăvirilor de COVID în toate țările Uniunii Europene”, a spus Radu Ţincu la Aleph News.
Medicul mai avertizează că dacă România nu va atinge pragul de imunizare de masă până la toamnă, numărul cazurilor va înregistra o creștere semnificativă.
„Depinde foarte mult de gradul de gradul de imunizare al populației până în perioada de toamnă. În acest moment este o transmibilitate redusă, lucru care este determinat de vremea foarte caldă și umedă și de imunizarea prin boală sau vaccin. Ne-ar trebui undeva la 10 – 11 milioane de persoane vaccinate. Dacă în toamnă pragul nu este atins, cu siguranță va există o crește a numărului de cazuri. Persoanele nevaccinate sunt vulnerabile”, a mai precizat Radu Țincu.
Potrivit ultimelor studii efectuate de cercetătorii britanici, vaccinurile produse de Pfizer BioNTech și Oxford AstraZeneca sunt foarte eficiente împotriva tulpinilor „Indiană” și „Britanică” a SARS-CoV-2.
Conform studiilor, eficacitatea după administrarea regimului complet rămâne foarte ridicată împotriva spitalizării, indiferent de tulpină. Eficacitatea împotriva cazurilor de COVID-19 simptomatic, după administrarea regimului complet, este similară între tulpini, pe tulpina Indiană” B.1.617.2 fiind ușor mai scăzută.
De asemena, eficacitatea după administrarea dozei 1 este relativ scăzută comparativ cu cea după regim complet de administrare, în special pe tulpina „Indiană” B.1.617.2.
Astfel, rămâne foarte importantă efectuarea rapelului pentru maximizarea protecției și păstrarea măsurilor de distanțare socială, purtarea măștii în zone aglomerate și celelalte reguli în vigoare, potrivit sursei citate.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a afirmat că răspândirea variantei Delta va deveni dominantă și în România. Totodată, Valeriu Gheoghiţă a mai spus că perioada sezonului cald creează mai multe oportunități pentru organizarea unor evenimente de vaccinare.
„Având această tulpină pe teritoriul României, în anumite cazuri chiar cu dobândire pe teritoriul țării, există evident toate premisele să devină dominantă. Un alt aspect important este perioada sezonului cald, perioada de vară, în care pot să fie organizate foarte multe evenimente de vaccinare. Aceste două luni sunt foarte importante pentru a asigura un acces cât mai ridicat la vaccinare. În sezonul rece este foarte probabil ca activitatea de vaccinare să se restrângă în centre fixe , în interior. Cred că este momentul oportun ca în liniște să ne putem asigura protecție pe perioada lunilor următoare. Se estimează la sfârșit de august început de septembrie o creștere a cazurilor și sperăm să nu fie o creștere importantă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei emisiuni TV.