Numărul cazurilor de infectare cu varianta Omicron de COVID-19 creşte în întreaga Europă şi ameninţă sărbătorile.
Studiul realizat de Imperial College din Londra se se bazează pe datele Agenţiei de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie şi ale Serviciului Naţional de Sănătate privind persoanele care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 într-un test PCR în Anglia între 29 noiembrie şi 11 decembrie, conform News.ro.
„Nu găsim nicio dovadă (atât pentru riscul de asistenţă la spitalizare, cât şi pentru starea simptomelor) ca Omicron să aibă o severitate diferită faţă de Delta”, precizează autorii studiului.
Cercetătorii au subliniat însă că datele privind spitalizările rămân foarte limitate.
„Controlând starea de vaccinare, vârstă, sex, etnie, statut asimptomatic, regiune şi data specimenului, Omicron este asociat cu un risc de reinfecţie de 5,4 ori mai mare în comparaţie cu Delta”, relevă studiul Imperial College din Londra, care este datat 16 decembrie.
Citeşte şi: Tulpina Omicron a COVID pune pe jar întreaga lume. Simptomele banale care confirmă infectarea
Mai mult, protecţia oferită de infecţia anterioară împotriva reinfectării cu Omicron poate fi şi de numai 19%, a spus Imperial College (ICL). În comunicatul instituţiei este menţionat fpatul că studiul nu a fost încă evaluat de colegi neimplicaţi în realizarea cercetării.
Potrivit cercetătorilor, există un risc crescut de a dezvolta un caz simptomatic Omicron, prin comparaţie cu Delta la două sau mai multe săptămâni după a doua doză de vaccin şi la două sau mai multe săptămâni după doza de rapel. Studiul a implicat vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer, notează sursa citată.
Mai mult, a fost măsurată eficienţa împotriva infecţiei simptomatice cu varianta Delta. Estimările arată că în cazul Omicron, vaccinul are o eficacitate între 0 şi 20% după doză doze şi între 55% şi 80% după o doză de rapel.
Acest studiu oferă dovezi suplimentare despre modul în care Omicron poate evita imunitatea dată atât de infecţie, cât şi de vaccinare, a spus profesorul Neil Ferguson, conducătorul studiului ICL.
Acest lucru înseamnă că Omicron reprezintă o ameninţare majoră şi iminentă pentru sănătatea publică, a avertizează specialiştii.
Datele analizate de Imperial College s-au bazat pe 333.000 de cazuri, inclusiv 122.062 de Delta şi 1.846 care au fost confirmate ca variantă de coronavirus Omicron prin secvenţierea genomului.