Variola maimuței continuă să facă ravagii. Directorul OMS a anunţat că a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre măsurile ce trebuie luate.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), se arată îngrijorat faţă de repeziciunea cu care se răspândeşte virusul. Acesta a anunţat că va convoca o reuniune a Comitetului de Urgenţă pentru a analiza gravitatea situaţiei sanitare, informează AFP.
„În ceea ce priveşte variola maimuţei, continui să fiu îngrijorat de scala şi de difuzarea virusului care a provocat deja peste 6.000 de cazuri în 58 de ţări”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.
Reamintim că pe 25 iunie, acesta considera că acea înmulţire a cazurilor nu justifica totuşi nevoia ca OMS să decreteze cel mai înalt nivel al său de alertă.
„Depistarea rămâne o provocare şi este foarte probabil să existe un număr important de cazuri care nu sunt recenzate”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Acesta a subliniat că Europa este epicentrul epidemiei, cu peste 80% din totalul cazurilor recenzate la nivel mondial.
„În Africa, cazuri apar în ţări care nu erau în trecut afectate şi mai multe recorduri au fost stabilite în locuri care au avut deja de-a face cu variola maimuţei”, a mai spus directorul OMS.
Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.
Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.
Care sunt simptomele şi cum se poate transmite virusul
Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.
Pânî în prezent, în România au fost confirmate 12 cazuri de variola maimuței.