Variola maimuţei provoacă isterie în lume. În mai puțin de săptămână mai multe maimuţe au fost otrăvite, iar altele au fost rănite într-o rezervaţie naturală din satul Sao Paulo, potrivit unui site de ştiri brazilian.
Același site brazilian susține că și în alte orașe din Brazilia mai multe maimuțe au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite. Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă și roagă oamenii să nu mai recurgă la astfel de gesturi întrucât epidemia de variola maimuței nu are legătură cu animalele.
„Oamenii trebuie să ştie că transmiterea pe care o vedem acum are loc între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-un briefing de presă la Geneva.
Potrvit datelor de la OMS, Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri de variolă şi un deces. La nivel mondial, au fost raportate peste 28.100 de cazuri şi 12 decese, potrivit EVZ.
Boala a fost depistată pentru prima dată la om în 1970, fiind mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.
Variola maimuţei se manifestă mai întâi cu febră mare şi progresează rapid la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Cel mai adesea este benignă şi se vindecă în general de la sine după două-trei săptămâni.
Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.
Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.