Variola maimuţei se răspândeşte. Europa a devenit epicentrul. OMS va decide dacă ridică nivelul de alertă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi convoacă joi Comitetul de experţi pentru variola maimuţei pentru a determina dacă actuala creştere a cazurilor constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
Alina Costache
21 iul. 2022, 14:59
Variola maimuţei se răspândeşte. Europa a devenit epicentrul. OMS va decide dacă ridică nivelul de alertă

Variola maimuţei se răspândeşte. În ultimele săptămâni, peste 14.500 de cazuri noi au fost raportate în 70 de ţări, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC).

„Indiferent de recomandarea Comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a opri variola maimuţelor şi a salva vieţi”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al agenţiei ONU, la o conferinţă de presă miercuri.

La o primă întâlnire din 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat dr. Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Detectată la începutul lunii mai, variola maimuţei s-a răspândit în întreaga lume, Europa fiind acum epicentrul.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980. În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Citeşte şi: Variola maimuţei se răspândeşte. Europa a devenit epicentrul. OMS va decide dacă ridică nivelul de alertă

Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei.

Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând „grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani”.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, dezvăluiri despre pacienții din România infectați cu variola maimuței: „Ăsta este adevărul”

Ministerul Sănătăţii a anunţat până acum 19 cazuri de îmbolnăvire în România. Un bărbat cu vârsta de 22 de ani din București este ultima persoană infectată cu variola maimuţei în România. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

În afara Africii, „99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi”, a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt „bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi”.

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!