Variola maimuţei se răspândeşte. În ultimele săptămâni, peste 14.500 de cazuri noi au fost raportate în 70 de ţări, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC).
„Indiferent de recomandarea Comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a opri variola maimuţelor şi a salva vieţi”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al agenţiei ONU, la o conferinţă de presă miercuri.
La o primă întâlnire din 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat dr. Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
Detectată la începutul lunii mai, variola maimuţei s-a răspândit în întreaga lume, Europa fiind acum epicentrul.
Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980. În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.
Citeşte şi: Variola maimuţei se răspândeşte. Europa a devenit epicentrul. OMS va decide dacă ridică nivelul de alertă
Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei.
Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând „grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani”.
Ministerul Sănătăţii a anunţat până acum 19 cazuri de îmbolnăvire în România. Un bărbat cu vârsta de 22 de ani din București este ultima persoană infectată cu variola maimuţei în România. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
În afara Africii, „99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi”, a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt „bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi”.
Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.