Variola maimuţei se răspândeşte şi în România. A fost confirmat al cincilea caz

Ministerul Sănătăţii anunţă un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este al cincilea caz confirmat în ţara noastră.
Alina Andrei
21 iun. 2022, 14:53
Variola maimuţei se răspândeşte şi în România. A fost confirmat al cincilea caz

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, anunţă Ministerul Sănătăţii.

„Este vorba de un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie, iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu”, a mai transmis sursa citată.

Este al cincilea caz depistat în România. Primul caz de variola maimuţei a fost raportat în România în 13 iunie 2022. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani din Bucureşti, care a fost internat în spitalul „Victor Babeş”, în stare bună. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri de variola maimuţei, anunţa Ministerul Sănătăţii.

Al doilea caz de variola maimuţei a fost anunţat marţi, 14 iunie. „Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România miercuri, 15 iunie 2022. Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat.

Iar joi, 16 iunie, a fost anunţat şi al patrulea caz de variola maimuţei în România. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat, a transmis MS.

 

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Care sunt simptomele şi cum se poate transmite virusul

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii subliniază importanța igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. De asemenea, este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, referindu-se la variola maimuţei, că recomandarea de precauţie în alegerea partenerilor trebuie să rămână în vigoare pentru ca lucrurile să fie ţinute sub control.

„Aş vrea să fac şi eu o clarificare pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi odată la Parlament, apropo de acest subiect, legat de variola maimuţei. Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viaţă fără riscuri, deci cine îşi asumă astfel de riscuri… Am dat o astfel de recomandare în mod evident fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secreţiilor, calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală şi evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute în mod evident este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii cei care suntem, să spunem, la risc sau persoanele care sunt la risc pentru aşa ceva”, a declarat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

EXCLUSIV Dr Adrian Marinescu exclude scenariul unei epidemii de variola maimuţei: „Se transmite cu mare dificultate de la om la om. E puţin probabil să avem o epidemie”

El a fost întrebat ce ştie despre anchetele epidemiologice în cazul persoanelor confirmate cu variola maimuţei. „Aţi văzut că în cazul primei persoane infectate s-a găsit şi partenerul acelei persoane, care şi el la rândul lui era infectat. Pe măsură ce lucrurile astea progresează, se înmulţeşte numărul de cazuri, vă daţi seama că intrăm într-un soi de rutină şi în cazul acestei boli. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat când au fost primele cazuri de infecţie cu noul coronavirus. Ulterior, anchetele epidemiologice, investigarea a devenit ceva curent, de rutină şi probabil că aşa se va întâmpla şi în acest caz. Însă, repet, e sezonul estival, sunt multe evenimente în toată ţara, în Europa şi recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare pentru ca să putem să ţinem lucrurile sub control”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.

Rafila recomandă folosirea prezervativului sau abstinenţa: Variola maimuţei nu necesită măsuri de precauţie ca la COVID-19

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă nu există indicii conform cărora bărbaţii ar fi mai expuşi infectării cu variola maimuţei decât femeile. Întrebat fiind care este explicaţia medicală privind faptul că toţi cei patru pacienţi diagnosticaţi cu variola maimuţei în România sunt bărbaţi, Baciu a răspuns că „lucrurile trebuie privite fără discriminare şi fără stigmatizare”.

„Ca urmare a prezentării la spital avem aceste prime patru cazuri, la patru persoane de sex masculin. După cum s-a menţionat deja, pentru persoanele care au contact prelungit, contact apropiat, contact intim, contact sexual neprotejat, aşa cum este un risc crescut şi pentru alte boli cu transmitere sexuală – nu e nimic nou din această perspectivă – aşa se poate întâmpla şi dacă se întâmplă în cazul unor interacţiuni între persoane de sex masculin, putem să avem şi astfel de situaţii. Una peste alta, să ştiţi că lucrurile trebuie privite fără discriminare şi fără stigmatizare, este extrem de important. Este o infecţie virală transmisibilă care, din fericire, provoacă boli cu o seriozitate mică sau medie”, a declarat Andrei Baciu, vineri seară, la Euronews România, întrebat fiind care este explicaţia medicală pentru care toate cele patru cazuri de variola maimuţei sunt pacienţi bărbaţi.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Vești proaste în perioada alegerilor pentru toți românii care stau la curte. Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate. Se aplică imediat
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Senatorul american Mike Rounds: Nu se poate avea încredere în Rusia pentru negocieri de pace cu Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în ROMÂNIA chiar de ALEGERI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy