În urmă cu două săptămâni, Rukiya Bibi (2 ani) s-a îmbolnăvit și, după ce a vărsat constant, tatăl ei, Mohamed Iqbal, a dus-o la un medic în Pir Koh, un oraș sărac de 40.000 de locuitori din munții Balochistan, în sud-vestul Pakistanului . Lui Iqbal i s-a spus mai întâi că fiica lui are malarie, dar când tratamentul nu a ajutat, a dus-o la un alt medic, care i-a spus că are o boală a sângelui.
De la Pir Koch şi până la spitalul raional din Dera Bugti, niciun medic nu şi-a dat seama că fetiţa are holeră. „Nimeni nu știa nici măcar ce este holera”, a spus Iqbal. Din păcate, Rukiya a murit miercurea trecută.
Potrivit unor surse locale, 27 de persoane au murit până sâmbătă – 18 dintre ei copii – într-un focar de holeră, care este legat de apa contaminată. Guvernul Pakistanului a anunțat că numărul oficial al morților este de șapte și că aproximativ 2.000 de persoane au fost infectate până acum, o cifră contestată de activiștii locali care susțin că peste 5.000 de persoane s-au îmbolnăvit.
Și în timp ce Pakistanul se confruntă cu un val de căldură brutal care a cuprins o mare parte din Asia de Sud, Pir Koch se confruntă cu holera și o criză de neimaginat a apei. Mohamed Iqbal nici măcar nu a putut face rost de suficientă apă pentru înmormântarea fiicei sale.
The cholera outbreak in Pir Koh, Dera Bugti in which 27 people died, 18 children, shows a huge negligence of the provincial govt & district administration. They didn’t work to thwart the crisis until the protests erupted and @CMShehbaz took notice https://t.co/MHhDaLQXnc
— Shah Meer Baloch (@ShahmeerAlbalos) May 23, 2022
Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a ordonat „măsuri de urgență” pentru Pir Koch, iar ministrul șef al Balochistanului, Kudus Bizenjo, a anunțat 300 de milioane de rupii (1,4 milioane de euro) pentru a furniza apă potabilă curată. Dar oamenii din Pir Koch sunt sceptici şi spun că de ani de zile nu s-a schimbat nimic şi folosesc apă murdară.
Când a început focarul de holeră luna trecută, Spitalul Pir Koch nu era echipat pentru a diagnostica pacienții. Oficialul districtual de sănătate, dr. Azam Bugti, a declarat că primul caz a fost raportat pe 17 aprilie, dar a fost nevoie de încă o săptămână pentru a confirma focarul, deoarece probele trebuiau trimise în capitala Pakistanului pentru testare.